Pūlinga angina gali būti gydoma šalčiu

Pūlinga angina gali būti gydoma šalčiu

03. Dec 2014, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Naudojant kriochirurgijos procedūroms skirtą aparatą su specialiais antgaliais Vaikų ligoninės Vaikų konsultacijų poliklinikoje ambulatoriškai atliekama kriostimuliacijos ir kriodestrukcijos procedūra pacientams, kuriems diagnozuotas lėtinis tonzilitas. 

Kaip rodo gydytojų patirtis, lėtinis tonzilitas, vadinamas pūlinga angina, itin dažna ir varginanti vaikų liga, paprastai pasikartojanti kas kelis mėnesius. Tėveliai tokiais atvejais linkę kuo greičiau tos problemos atsikratyti ir renkasi chirurginį tonzilių šalinimo būdą. Vaikų ligoninėje kasdien apie dvylikai vaikų gydytojai otorinolaringologai atlieka tonzilių, adenoidų šalinimo operaciją.

Vaikų ligoninės gydytojai, ieškodami alternatyvių būdų lėtiniam tonzilitui gydyti, Lenkijos kolegų paskatinti, ėmėsi otorinolaringologijos sričiai taikyti kriochirurgijos metodą. Šiandien Vaikų konsultacijų poliklinikoje ausų, nosies ir gerklės ligų specialistė gali padėti vaikams, sergantiems pūlinga angina, ne operaciniu būdu, o taikydama gydymą šalčiu. 

Alternatyva operacijai

„Kriostimuliacija ir kriodestrukcija yra alternatyva operaciniam gydymui, – sako Vaikų ligoninės otorinolaringologė Jevgenija Buinickaja, – ir dažniausiai atliekama vaikams, kuriems diagnozuotas lėtinis tonzilitas.“ Po procedūros liga neatsinaujina apie vienerius metus, po metų procedūrą rekomenduojama pakartoti.

Per chirurginę operaciją tonzilės, kaip infekcijos židinys, pašalinamos visiškai, o kriostimuliacijos ir kriodestrukcijos metodo esmė nukenksminti bakteriją, kuri dauginasi tonzilėse ir yra lėtinio tonzilito sukėlėja. Šalčiu (-89°C temperatūros N2O dujomis) paveiktas išvešėjęs tonzilių audinys pradeda trauktis, bet tonzilių funkcijos išlieka ir toliau organizmui tarnauja kaip barjeras iš išorės patenkančioms bakterijoms ir virusams. 

Trunka trumpai

Pasak gydytojos otorinolaringologės J. Buinickajos, procedūra atliekama taikant vietinę nejautrą, yra saugi, mažai skausminga, nesukelia kraujavimo. Procedūra gana trumpa, užtrunka iki 20-30 sekundžių. Paprastai gydytojai rekomenduoja ją vaikams nuo 10 metų, kai vaikas jau gali ramiai išbūti išsižiojęs keletą minučių. Vieni po procedūros sako nejuntantys jokio skausmo, jautresni teigia, kad po procedūros šiek tiek maudžia. 

Dėl alternatyvaus neoperacinio lėtinio tonzilito ar tonzilių išvešėjimo gydymo būtina pasitarti su ausų, nosies ir gerklės ligų gydytoju. Vaikų ligoninės Vaikų konsultacijų poliklinikoje šią procedūrą atlieka gydytoja otorinolaringologė Jevgenija Buinickaja.

www.vaikuligonine.lt

03. Dec 2014, 08:51

Labai aktualu! Kol kas labai tyliai apie tai šnekama, iš LOR'istų apie tai išvis nieko neišgirsi.. Vienintelis siūlomas būdas -PJAUT! Labai norėtūsi daugiau info. Įdomu čia tik Vilniuje tokį gydymą taiko?