Psichologės patarimas Lolitai ir visoms mamoms: "Pakovokite dėl savo vaikų"

Psichologės patarimas Lolitai ir visoms mamoms: "Pakovokite dėl savo vaikų"

11. Oct 2013, 14:04 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mama Lolita, dalyvaujanti projekte "Pirmas kartas darželyje ir mokykloje" neseniai atsiuntė nerimo kupiną blogą, iš kurio galima suprasti, jog grupės auklėtojos dėl vaiko elgesio visą kaltę verčia mamai ir sako, koks vaikas netikęs.

Štai kelios mintys iš mamos pasakojimo:

"<...> pasipylė nerimo (ir netgi, sakyčiau, priekaištų) kupini žodžiai apie tai, koks sudėtingas mano vaikas, kad tokių nėra buvę, kad jos baiminasi dėl galimai prasidėsiančių nervinių bėdų. Kad jis iš esmės lyg ir trikdo grupės darbą, kitus vaikus ir t.t., ir t.t. Gal ne viskas buvo išsakyta taip, kaip surašiau, gal ne viską taip auklėtojos turėjo omenyje, kaip pasirodė man, bet aš Jums nuoširdžiai sakau - pravirkau tikrąja ta žodžio prasme. Tokių skaudžių žodžių tikriausiai dar neteko girdėti. Ir skauda ne dėl jų esmės, o dėl to, kad taip kalba apie MANO vaiką. Ką daryti? Klausimas, kurį užduodame ir mes sau namuose, ir auklėtojos, kaskart atėjus į grupę..."

Suskubome pagalbos ir patarimų prašyti psichologės Vikos Aniulienės:

Situacija išties atrodo visa sudirginta ir tokia ištampyta. Mamos nerimas natūralus ir pateisinamas.

Vaiką mes vedame į ugdymo įstaigą ir  tikimės, kad jį atiduodam į specialistų rankas, kurie mokės ir moka susitvarkyt su iškilusiomis bėdomis. Mažiausiai tikimės nepasitenkinimo ir nusiskudimų iš žmonių, kurie dirba savo darbą, dėl to, kad dirba savo darbą.

Mano patarimai mamai:

1. Pasikalbėt su auklėtojom, jei reikės - nueikite ir pas direktorę ir išsiaiškinkite, ne kas blogai su MANO vaiku, bet kas blogai su auklėtojomis? Gal jos nekompetetingos? Gal jos neturi patirties, jei Jums išsako tokius žodžius, kad Jūsų vaikas yra per "sunkus" ir "nepatogus", gal problemų turi jos? Paklauskite, ką pvz. direktorė patartų tokioje situacijoje savo dukrai? Gal savivaldybėje yra skyrius, kuris atsakingas už tokias bėdas? (dažniausiai tie žodžiai pakeičia visą situaciją iš esmės).

2. Jei Jūs auginat sveiką, normaliai besivystantį vaiką, prisiminkit, kad darželiai ir mokyklos yra integruoti, kuriuos taip pat lanko vaikai su įvairiais sutrikimais (pvz. dauno sindromas, sutrikusi raida), su jais tikrai dirbti yra daug sunkiau, bet niekas nesiskundžia. Jūsų vaikas yra tikrai nei "sunkus", nei kuo kitu ypatingas, tiesiog reikalauja dėmesio, nes jaučiasi nesaugiai. Pakovokit už savo vaiką, kad jis gautų tai, ką turi gaut.

Visoms mamoms: visada reikia labai atidžiai įvertint situaciją, bet reikia pripažinti, jog kartais tikrai reikia eiti ir kovot dėl savo vaiko. Aš turiu daug pavyzdžių, kaip kardinaliai pasikeičia bandravimas auklėtojų su vaiku ir tėvais, kai situacija pasiekia direktorę, kuri išgirsta stebuklingą žodį "savivaldybė" ar  "seniūnija".

Sėkmės!

27. Oct 2013, 11:59

Labai geras straipsnis ir geri patarimai psichologes.Esu is taikiu zmoniu ,bet uz savo dukryte jau teko pakovoti,buvo panasi situacija pradejus lankyti darzeli uzsienyje.Visiems pradejus valgyti pietus mano mergaitei buvo pasakyta ,kad ji nedrasi ,nepasiruosusi ir t.t.as tai priemiau normaliai tikedamasi,kad neuzilgo ji vistiek bus pasiruosusi,bet laikas bego o ji mergaite vis nevalgydavo pietu,kol supratau ,kad to priezastis jos alergija kiausinui.bet nuejus pas mokyklos direktore ir parasius laiska i uz tai atsakinga instancija situacija pasikeite ir iskart po to su mumis kitaip elgtasi,iskviesta darzelio vireja aptartas jos meniu ir sekmingai ji valgo siltus pietus(nors pries tai sake tas neimanoma)Todel is savo patirties sakau kovokite aisku civilizuotais budais bet parodykite ,kad jums nevistiek kaip elgiamasi su jusu vaiku.sekmes visoms mamytems😀

Krisliukas Krisliukas 11. Oct 2013, 15:17 dlk

aš jus puikiai suprantu, nes pati panašiai jaučiuosi... laikykitės 🌷