Projektas “Kaip mes kuriame darželį“: Reikalavimų miškas

Projektas “Kaip mes kuriame darželį“: Reikalavimų miškas

09. Jan 2014, 00:00

Reikalavimai, normos, įstatymai, įsakymai, reglamentai, sertifikatai, insoliacija, parametrai, natūralios apšvietos koeficiento vertė, liuminescencinės lempos, mechaninis tiekiamasis-ištraukiamasis patalpų vėdinimas... ir čia tik pradžia tų baisiųjų žodžių, su kuriais mums teko susidurti steigiant darželį. Ir visi buvo teisūs, kurie klausė: „O kaip su reikalavimais? Girdėjau, kad jų labai daug?“ Taip, jų tikrai labai daug. Ir viskas taip painu - jei iš pradžių gauni sąrašą reikiamų įstatymų, reikalavimų ir kitokių taisyklių, tai po mėnesio paaiškėja, kad yra dar vienas toks pats sąrašas su visai nematytais reikalavimais. Ir pačios bandėm gilintis, ir skambinti, klausti. Vienos institucijos geranoriškai padeda, kitos nelabai linkusios padėti.

Tada ir kyla klausimas, kodėl valstybinės institucijos nesuinteresuotos padėti. Juk vaikai turėtų vietą darželyje, mamytės galėtų dirbti, pinigai būtų surenkami į biudžetą. Na bet čia tik šiaip pasvarstymas :). Turbūt yra visai kita medalio pusė. Matyt, reikalavimai kuriami vaikučių labui. Kad nebūtų steigiamų nesaugių ir neatitinkančių vaikų poreikių vaikų darželių.Šiandien, kai jau esame įsigilinusios į beveik visus darželio įkūrimui keliamus reikalavimus, norime pasidalinti žiniomis, įspūdžiais ir nuotaikomis.

Norint įregistruoti vaikų darželį, reikia gauti leidimą - higienos pasą. O jis išduodamas tik tada, kai įstaiga įgyvendina visus „Bendruosius sveikatos saugos reikalavimus“. Tada dar reikalingi maisto tvarkymo pažymėjimai, darbo saugos, pirmos pagalbos, higienos pažymėjimai ir dar daug visokių kitokių svarbių dokumentų. Pirmiausia susiradome Sveikatos apsaugos ministro įsakymą, ji atsispausdinome, skaitėme daug kartų, braukėme, žymėjome, aiškinomės, ar tikrai viską suprantame. Kadangi ne viskas buvo aišku, be to labai bijojome praleisti, ką nors pro akis, kreipėmės pagalbos į specialistus. O tada ir paaiškėjo... daug daug visko, ko iki šiandienos nežinojome. Tiek daug sertifikatų mums reikia turėti, vaikų patalynę gali plauti tik ta skalbykla, kuri jau turi patvirtintą higienos pasą, turim turėti kenkėjams skirtų sertifikuotų priemonių, nors kenkėjų ir neturime JŠiandien jau esame didžiąją dalį (bent jau manėme taip iki šiandienos) reikalavimų įgyvendinę. Tokių kaip:

·         Patalpų paieška. Ji turėjo būti pirmame aukšte, svarbu buvo dideli langai,  patalpa suskirstyta zonomis, teritorijoje vaikų žaidimų aikštelė arba kita žaidimui skirta vieta.

·         Zonų suskirstymas. Kadangi nuomojamos patalpos buvo suskirstytos tik į keturias erdves, o jų mums reikėjo šešių, teko statyti papildomas sienas :)

·         Patalpos įrengimas. Čia didžiausias darbas buvo su vaikų mažaisiais unitazais ir kanalizacijos išvedžiojimu. Taip pat dar apšvietimo suinstaliavimas pagal apšvietos koeficientus, vėdinimo sistemos.

Tačiau, nuo šiandien gavome dar daugybę namų darbų, kuriuos turime atlikti norint įkurti savo darželį. Reikės kviestis specialistus, kad įvertintų šviesos, drėgnumo, garso ir visokius kitus parametrus, reikės įvairių pažymėjimų. Net galva sukasi pagalvojus. Sąrašas kasdien ne trumpėja, o ilgėja. Duok die, kad jis kada nors baigtųsi. Bent jau dabar, tai nuotaikos slogios... Na bet gal pamatysime šviesą tunelio gale...