Programavimas vaikams - kada galima pradėti ir ko galima išmokti? Specialistės atsakymai

Programavimas vaikams - kada galima pradėti ir ko galima išmokti? Specialistės atsakymai

22. May 2015, 10:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Programavimas vaikams - daugeliui atrodo visiškai nesuderinami dalykai ir per daug sudėtingi mažiesiems. Užsienyje jau ne vienerius metus organizuojami tokio pobūdžio kursai pagaliau skinasi kelią ir Lietuvoje. Kalbiname vaikų programavimo pamokėlių "Happy Code" www.happycode.lt mokytoją Justę.

20150521163335-69691.jpg

- Nuo kokio amžiaus vaikus galima mokyti programavimo?

- Iš tikrųjų vaikus galima mokyti programuoti dar jiems net nepradėjus skaityti, nuo 4-5 metų. Gaila, kad lietuvių kalboje mes neturime kitokio žodžio apibūdinti programavimą, nes tėvus labai gąsdina šis žodis, nors iš principo tai yra loginio mąstymo lavinimas. Mažiesiems programavimas - tai sekų, eilės tvarkos, pasikartojimų suvokimas per tam tikrus žaidimus. Ir jie netgi neturi būti mokomi prie kompiuterio. Daug kas nustemba, bet programavimo galima kuo puikiausiai mokytis ir "offline". Yra specifinių tam skirtų stalo žaidimų, bet galima sugalvoti ir kitų būdų, kaip geriausiai perduoti ta žinutę vaikui. Savo pamokose derinu online ir offline, ir tai pasiteisina.

- Kodėl reikia mokyti vaikus programavimo, jei jie netaps programuotojais?

- Tie tėvai, kurie domėjosi, jau greičiausiai girdėjo sakinį: "Vaikai mokosi ir rašyti, bet kiek iš jų ateityje taps rašytojais?" Lygiai taip pat ir su programavimu. Tai yra šio amžiaus įgūdis, kuris lydės vaiką visą gyvenimą. Vėlgi, programavimas - nelygu tapimui programuotoju. Šių įgūdžių gali, o greičiausiai ir prireiks, tiek muzikos kūrėjui, tiek drabužių dizainerei ar tyrinėtojui. Ypač, kai prognozuojama, kad dėl besivystančių technologijų, kai šiųmetiniai pirmokai baigs mokyklą, pasaulyje bus išnykę apie pusę esamų specialybių ar atsiradę tiek pat naujų. Ar galime nuspėti, ką užaugę veiks mūsų vaikai?

Kokia nauda? Jei, pavyzdžiui, fizikos pamokos išmoko fizikos dėsnių, tai mokantis programavimo, tu mąstai apie patį mąstymą. Vaikai išmoksta skaidyti didelius darbus į mažesnius, dirbti etapais, planuoti į priekį. Taip pat tai lavina matematinius įgūdžius, erdvinį matymą.

- Kokios programos tam skirtos? Ar jų daug, kaip išsirinkti tinkamiausią?

- Yra tikrai daug kompiuterinių programų, skirtų vaikams mokytis programuoti. Deja, tik pora yra išverstos į lietuvių kalbą, ir tai nepilnos versijos. Kaip išsirinkti tinkamiausią? Jei tik pradėjote tuo domėtis, siūlau pradėti nuo programų, kurios yra jau išsamiai ištestuotos, užduotys paskirstytos pagal amžiaus grupes ir pan., kaip, pavyzdžiui, code.org arba Scratch. Programos yra sukurtos taip, kad vaikas galėtų žaisti/mokytis ir savarankiškai, bet jau ne kartą yra įrodyta, kaip svarbu, kad šalia visuomet būtų suaugęs. Tada galima ir iš tų pačių programų "pasiimti" daug daugiau - parodyti vaikui galimybes, kurių jis galbūt nenumatė, simuliuoti įvairias situacijas ar tiesiog elementariai jį palaikyti ir skatinti jo susidomejimą.

Lietuvoje tai vis dar yra labai naujas dalykas. Reikia šnekėtis su tėvais ir pasakoti jiems gerąsias praktikas, kodėl tai yra naudinga, ir kad kompiuteris nėra vien blogis. Taip pat dažnai pabrėžiu, kad tikrai neskatinu vaikų praleisti daug laiko prie kompiuterio. Jį reikia riboti, daryti pertraukas, akių pratimus. Bet kodėl gi nepadarius taip, kad tas laikas, kurį vaikas vistik praleis prie ekrano, praeitų kuo naudingiau ir įdomiau? Mokyklose tai dar nėra taikoma (su labai retomis išimtimis), elementariai dėl technikos stokos ir taip pat mokytojų trūkumo. Šalys, kurios planuoja arba jau įvedė programavimą kaip privalomąjį dalyką mokyklose (pvz., Anglija, Estija, Suomija), deda labai daug pastangų ir lėšų būtent mokytojų perkvalifikavimui. 

Kalbant apie informatikos pamokas mokyklose, jų vedimas priklauso nuo paties mokytojo, todėl tikiu, kad yra mokytojų, kurie sugeba pateikti informaciją įdomiai, bet kita problema yra informacijos ir programų aktualumas bei pritaikymas. Teko bendrauti su kita veidrodžio puse - darbdaviais, ir jie lyg susitarę teigia, kad jiems tenka įdėti daug pastangų tam, kad jaunuoliui po mokyklos arba universiteto suteiktų žinias, reikalingas verslo pasaulyje, nes jis jų neatsineša iš kitų mokymosi vietų.

20150521163348-70370.jpg

- Kaip kilo idėja įkurti "Happy Code"?

- Tiesiog pati pradėjusi programuoti, suvokiau, kad tai daugiau nei kodo eilutės. Ir kad ten nėra jokių ribų - gali įgautas žinias panaudoti beveik visose gyvenimo srityse, gali daug ką pakeisti. Tas suvokimas perėjo į  norą perduoti tą užsidegimą kitiems, mažesniems, kuriems dar viskas prieš akis ir kurie pasiruošę užkariauti pasaulį savo energija ir kurybiškumu. Kažkas yra taikliai pasakęs - "išmokykim vaikus, kad užaugę jie galėtų mokyti mus". Net neabejoju, kad ši karta mus dar daug kartų nustebins.

- Kokio amžiaus jūsų mokinukai ir kas juos paskatina į juos kreiptis - patys, tėvai?

- Mano mokinukai yra 7-16 metų. Mažesniuosius paskatina tėvai, vyresnėliai jau renkasi patys. Programas individualizuoju  priklausomai nuo vaiko mokymosi greičio ir jo pomėgių. Pavyzdžiui, mažųjų programose veikėjais gali būti tiek princesės, tiek riteriai. Užduoties esmės tai nekeičia, bet vaikui daug smagiau. 

- Ar neplanuojate steigti mokyklėlės?

Happy Code - dar visai jaunas, todėl neskubu žiurėti į ateitį. Iš pradžių noriu susipažinti ir išbandyti kuo daugiau įvairių programų bei užduočių, pabūti su kuo daugiau vaikų, kad geriau suprasčiau kas juos motyvuoja ir kaip mes galim pasiekti geriausių rezultatų su kuo mažiau teorijos, ir kuo daugiau žaidimų. 

Labai norėtųsi laužyti stereotipus ir įtraukti kuo daugiau mergaičių. Nėra nei vienos priežasties joms neateiti - gabumais ir loginiu mąstymu jos dažnai net lenkia berniukus. Ir įsitraukia lygiai taip pat, jei ne dar labiau. Svarbus tas pirmasis žingsnis - sudominimas, atėjimas, o vėliau jau viskas vyksta savaime. 

- Svarstėte apie knygutes, kurios supažindina su programavimu ir pasigedote jų Lietuvoje. Gal tikrai mintis ją rašyti? Kokia turėtų būti ir kam skirta? 

Taip pat Lietuvoje labai trūksta literatūros apie kompiuterius bei programavimą, skirtos vaikams. Kiek teko domėtis, tai didžioji dauguma literatūros yra patarimai tėvams, kaip "nutraukti" vaikus nuo kompiuterio. Aš vis nedrąsiai pasvarstau, gal reikėtų imtis iniciatyvos ir parašyti knygelę vaikams, arba bent jau išversti iš kitų kalbų. Labai dažnai matau trejų metų ar mažesnius vaikus, žaidžiančius telefonais ar tabletais, tai kodėl gi nepadėjus knygyne vaikų skyriuje knygos apie kompiuterį, kuri vaikui jau nuo pat pradžių paaiškintų, kas tai ir kaip veikia, prieš duodant vaikui su juo žaisti? Galbūt tuomet ir sąmoningumas būtų kitas.

20150521163406-26623.jpg

22. May 2015, 20:16

labai ačiū visoms už palaikymą! Darysiu ką galiu 😀

lina_baj lina_baj 22. May 2015, 17:47

Liuks idėja!

motinysteveza motinysteveza 22. May 2015, 13:56

va va tikrai ir knygutės, ir mokyklėlės, man atrodo būtų paklausios

Liucyte Liucyte 22. May 2015, 13:03

Idėja apie knygelę būtų labai labai sveikintina! 👍 O ir visas Jūsų plėtojamas projektas tiesiog 👍

motinysteveza motinysteveza 22. May 2015, 12:49

waw, čia tai bent. nereali naujovė, mano atrodo, tai turėtų būti itin populiarios pamokėlės, kai tik apie jas daugiau sužinos tėvų. ir gaila kad tik Vilniuj, galėtų būti ir grupiniai.