Priešpiečių dėžutės: koks turi būti jų turinys

06. Sep 2016, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Priešpiečių dėžučių daugeliui vaikui, iškeliaujančių į darželius ir mokyklas, prireiks kiekvieną dieną. Tad pradėdami sezoną, turime būtinai aptarti – ką į jas dėsime.

Priešpiečių ar užkandžių dėžučių turinys neretai tėvams gali tapti tikru "galvos skausmu", jei ne keletas paprastų taisyklių, kurios padės susiorientuoti, ką ir kaip mes turime į jas įdėti.

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria atkreipti dėmesį į tai, kas jums svarbu - ar norite, kad vaikas būtų tiesiog pavalgęs, ar sveikai pavalgęs. O tai, pasirodo, ne tas pats. Susimąstykite, kokį maistą vaikas gauna namie, darželyje ar mokykloje.

"Maistas, kurį ruošiate vaikui, turėtų būti įvairus, todėl rekomenduoju pasidaryti savaitės planą, pasiderinti su vaiku ir būtinai aptarti, kas jam patiko, kas galbūt mažiau patiko ir pan.", - patarė mitybos specialistė.

Taigi, pirmoji taisyklė - labai svarbu atsižvelgti į paties vaiko norus, ruošiant maistą - ką jis mėgsta ar nemėgsta valgyti.

Antroji taisyklė - nepradėkte taisyti mitybos klaidų tik sudedant į priešpiečių dėžutes tai, kas sveika ir maistinga. Neturėkite vilties, ka vaikas staiga pradės valgyti daržoves ar kitą sveiką maistą, kuris sudėtas priešpiečių dėžutėse, jei iki tol jis buvo maitinamas visai kitaip. Anot V.Kurpienės, mitybos įgūdžiai turi būti formuojami namie.

Trečioji taisyklė - tik sutarus su vaiku, galite jam įdėti į darželį ar mokyklą morką, obuolį ar kitą sveiką produktą.

"Jei vaikas net ir gauna pietus mokykloje ar darželyje, ten dažniausiai trūksta vaisių ir daržovių. Jei ten ir būna daržovių, jos paprastai būna pervirtos ar perkeptos, todėl vaikai nelabai nori valgyti. Pirmiausia įsivertinkite, kaip vaikas mėgsta valgyti. Ogi pirštais. Todėl puikiausiai galite papjaustyti saldžių daržovių, pvz. paprikos (pailgos saldesnės), morką. Galima daržoves šiek tiek pakepti orkaitėje, bet vos vos. Dedant vaisius, atkreipkite dėmesį, kad jie nebūtų per saldūs arba lupant nesitaškytų", - pasakojo mitybos ekspertė.

Ketvirtoji taisyklė - parenkant maisto produktus, svarbu apgalvoti, kas vis tik yra naudingas patiekalas, o kas yra desertas.

Reikėtų įvertinti, kad saldi košė ar saldus jogurtas yra desertas, bandelė ar saldus sūrelis irgi yra desertas. Todėl peržiūrėkite vaiko meniu, kiek jis per dieną gauna desertų maitinimo įstaigoje ir kiek mes įdedame jam į priešpiečių dėžutes.

Penktoji taisyklė – svarbu ne tik tai, ką įdedame, bet ir kaip. Visuomet vaikas įvertins spalvingą maistą, traukiantį akį ir žadinantį apetitą. Ir priešingai - sutęžusio produkto ar dar įgavusio kitą kvapą bei skonį vaikas tikrai nenorės.

Jei jūs nemėgstate, pavyzdžiui, ridikėlio ar morkos, tai visai nereiškia, kad ir jūsų vaikas privalo to nemėgt. Leiskite jam ragauti ir susikurti savo unikalų racioną, o kuo jame bus sveikesnių produktų, tuo geriau.