Pradinukams – pirmoji Lietuvoje Gamtos mokslų olimpiada

Pradinukams – pirmoji Lietuvoje Gamtos mokslų olimpiada

23. Mar 2016, 10:23 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kovo 22 dieną Karalienės Mortos mokykloje įvyko pirmoji pradinių klasių moksleiviams skirta Gamtos mokslų olimpiada. Joje iš viso dalyvavo 900 vaikų iš įvairių Vilniaus mokyklų. Antrajame-finaliniame etape varžėsi 47 geriausieji. 

Per ateinančias dvi savaites bus patikrinti visų vaikų darbai ir paskelbti laureatai. O jų laukia siurprizas! 

Pernai olimpiadą tik savo mokiniams organizavusios Karalienės Mortos mokyklos direktorė Lina Jazgevičienė neabejoja: šiemet Vilniuje sėkmingai startavusi olimpiada taps kasmetine ir jau kitais metais bus organizuojama visoje Lietuvoje!

Šios olimpiados tikslas – sudominti pradinio amžiaus vaikus domėtis gamtos mokslais: tyrinėti, bandyti, eksperimentuoti, kelti hipotezes. Olimpiada išsiskyrė tuo, kad joje buvo ne tik teorinė, bet ir dvi praktinės dalys – tiriamoji ir eksperimentinė, tad mokiniai galėjo praktiškai išbandyti ir patikrinti teorines žinias!

„Keista, kad iki šiol Lietuvoje Gamtos mokslų olimpiados pradinukams tiesiog nebuvo. Vaikai jau pradiniame amžiuje ypatingai nori tyrinėti, kelti klausimus, jiems įdomūs fizikiniai, cheminiai reiškiniai. Neabejojame, kad tai jiems – didelė šventė, nes jiems smagu bandyti, klausti, aiškintis. Šiame renginyje vaikams suteikėme visišką laisvę savarankiškai tyrinėti, naudojant informacinius šaltinius - iPad'us, knygas”, - sakė L. Jazgevičienė.

Karalienės Mortos mokyklos ir „Vaikystės sodo“ steigėja, socialinių mokslų daktarė Austėja Landsbergienė taip pat stebėjosi, kad Lietuvoje labai trūksta kokybiškų ir prasmingų pradinukams skirtų renginių – atrodo, kad visas dėmesys skiriamas gimnazistams.

20160323102440-25119.jpg

"Vaikystės Sodas" ir Karalienės Mortos mokykla dėmesį skiria gamtos mokslams ir pasaulio pažinimui. Tai visiškai natūralu - mažas vaikas yra nepaprastai smalsus, jį domina supantis pasaulis, jis mokosi per pojūčius ir patirtį, tad šis ypatingas dėmesys gamtos mokslams nuo pat ankstyvosios vaikystės yra geriausias būdas išmokyti vaiką mokytis bei sudominti jį ugdymo(si) procesu.

Gamtos mokslų olimpiada bei Gamtos mokslų muge, kuri šių metų gegužės mėnesį vyks jau trečią kartą, norime parodyti, kad pradinėse klasėse sudominus vaikus mokslu ir pasiūlius jiems prasmingas veiklas, auginsime jų motyvaciją ir pasiryžimą siekti dar didesnių mokslo aukštumų, - įsitikinusi Dr. A. Landsbergienė. - Ir ką gali žinoti - vieną dieną galbūt stebėsime, kaip vienas iš Gamtos mokslų olimpiados dalyvių atsiima Nobelio premiją!“.

Karalienės Mortos mokykla yra ST(R)EAM  (iš anglų kalbos: Science – gamtos mokslai, Technology – technologijos, Relations – santykiai, Engineering – inžinerija, Arts – menai, Math - matematika) mokykla. Joje mokiniai ugdomi derinant dviejų tarptautinių programų – tarptautinio bakalaureato (IB) ir International Primary Curriculum (IPC) – elementus. Mokomasi ne atskirų dalykų, tokių kaip matematika, muzika, kalba ar gamtos pažinimas – o dirbama su projektais, t.y. temomis, kurios vienija visą ugdymosi procesą. Tuomet vaikai patys dalyvauja visuminiame procese ir geriau suvokia jo esmę.