Pradedu lankyti darželį/mokyklą: susipažinimas su mokytoja

Pradedu lankyti darželį/mokyklą: susipažinimas su mokytoja

22. Aug 2017, 10:14 ausryte12 ausryte12

Sveiki, 

tęsiame savo pasakojimą, kaip Dominykui sekasi ruoštis į mokyklą. Šiame bloge noriu pakalbėti apie tai, kaip mes pasirinkome mokyklą, kaip susipažinome su mokytoja, su savo būsima klase, kaip Dominykas nusiteikęs mokyklai. 

Kadangi gyvename viename iš Vokietijos nedidelių miestelių, jokių mokyklos rinkimosi galimybių neturėjome. Mokykla priklausė pagal gyvenamąją vietą.

Informacinis vakaras darželyje. Pats pirmasis susipažinimas su būsima mokytoja įvyko pakankamai anksti - jei neklystu - sausio mėnesį, kuomet ji atvyko į mūsų darželį. Tuomet įvyko informacinis vakaras tėveliams. Mokytoja iš teorinės ir praktinės pusės paaiškino, kaip turėtų būti pasiruošę būsimieji pirmokėliai ir žinoma tėveliai. Mokytoja kalbėjo apie emocinį vaiko pasiruošimą mokyklai, apie tai, kokia turėtų būti būsimo pirmokėlio dienotvarkė, ar tėvai turėtų vaikui padėti ruošti pamokas ir t.t.

Registracija mokykloje. Taigi, po šio informacinio vakaro, turėjome laukti  kovo mėn. 30d. Tuomet tėveliai buvo pakviesti į mokyklą užregistruoti vaiką. Nuvykę į ją, kiek kitaip nei Lietuvoje, turėjome pokalbį su dviem mokytojomis, kurios registravo vaikus (visi tą dieną atvykstantys registracijai buvo paskirstyti į daugelį mažų grupelių. Registracija vyksta ne raštinėse kaip Lietuvoje, bet klasėse). Vaikai gauna keletą užduotėlių, gali paspalvinti. Viena mokytoja bendrauja su vaiku. Tėveliai tuo metu su kita mokytoja pildo reikiamus dokumentus. Mokytojos maloniai bendrauja tiek su vaikais, tiek su tėvais. Atsako į rūpimus klausimus. Mūsų atveju aktualus klausimas dėl papildomų vokiečių kalbos kursų. Ši galimybė po pamokų yra, jei tikrai mums to reikės. Po visų formalumų vaikas gauna iš mokytojų dovanėlių, reikalingų mokykloje (penalinę su pieštukais). 

Klasių paskirstymas. Dar praėjus keletui mėnesių - liepos viduryje, esame pakviesti į mokyklą sužinoti, į kokias klases vaikai papuolė, susipažinti su būsimomis mokytojomis. Mokytojos visus tėvelius nusivedė į savo klases, pristatė, kokių priemonių reikės pirmokėliams. Dalį priemonių mokytoja pirks pati centralizuotai (sąsiuviniai, knygos, pratybos, aplankalai). Visa kita turi nupirkti tėveliai - penalinės, pieštukai, piešimo priemonės, sportinė apranga, kuprinė ir t.t. Džiaugiuosi, kad mokyklos valdžia atsižvelgia į tai, jog vaikai galėtų iš vieno darželio patekti į tą pačią klasę. Dominyko klasėje bus tie patys vaikai iš jo darželio grupės.  Manau Dominykui bus daug drąsiau keliauti į mokyklą, kai žinos, jog su tais pačiais vaikais susitiks ir mokykloje.

Vaikų susipažinimas su mokytojomis. Noriu paminėti, kad darželis ir mokykla glaudžiai bendradarbiauja tarpusavyje. Kiek žinau iš darželio auklėtojų pasakojimų,  būsimos pirmokėlių mokytojos mokslo metų eigoje lankydavosi darželyje ir su vaikais užsiimdavo įvairia veikla. Liepos mėnesį darželis organizavo priešmokyklinukų apsilankymą mokykloje. Auklėtojos su vaikais dalyvavo pamokoje. Pamokoje vaikai sėdėjo suoluose, atlikinėjo užduotis, jiems talkino vyresnieji mokinukai (2-okai.) Taip pat vaikai buvo supažindinti su įvairiomis mokyklos aplinkomis, lauke aprodytos žaidimų erdvės. 

Štai taip, per pokalbius ir susitikimus mes ruošiamės mokyklai. Viskas palaipsniui, etapas po etapo. Su Dominyku dažnai kalbamės apie tai, kas jo laukia mokykloje, kokie pasikeitimai, kas bus kitaip nei darželyje. Dominykas laukia mokyklos. Šiuo metu jaučiasi pasirengęs mokyklai. Dėl kalbos manau didelių problemų neturėtų kilti, nes vaikas per metus laiko sukaupė vokiečių k. žinių bagažą, kurio manau 1-oje klasėje turėtų užtekti. Žinoma, pilnais sakiniais tik nuėjęs dar nekalbės, bet žinios toliaus kaupsis ir didės. Planuojame, kad keletą dienų per savaitę, Dominykas lankys ir popietinį užimtumą, kuris yra vykdomas visai šalia mokyklos. Ten vaikai užimami įvairiomis veiklomis - gali žaisti sporto salėje, žaisti įvairius stalo ir kt. žaidimus. Tuo pačiu bendraus ir su kitais vaikais. 

Apie tai, kokias priemones pirksimė patys ir, kiek mums visa tai kainuos aprašysime kitame bloge. 

 

 

kodelcia kodelcia 22. Aug 2017, 15:13

Smagu, kad vaikai ruošiami palaipsniui pačių mokyklų iniciatyva 😉 Tikrai patirs mažiau streso priimdami permainas.