Pirmasis susitikimas su mokykla: kaip jį palengvinti

Pirmasis susitikimas su mokykla: kaip jį palengvinti

28. Aug 2014, 12:15 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Atsisveikinus su darželiu vaiko laukia naujas gyvenimo etapas. Tėveliams nerimą kelia nemažai klausimų - kaip vaikas prisitaikys prie naujos aplinkos, kaip jam seksis priimti kitokias taisykles ir reikalavimus?

Kaip palengvinti pirmąjį susitikimą su mokykla - keletas naudingų vaikų lopšelio-darželio "Žibutė" tiflopedagogės metodininkės, priešmokyklinio ugdymo pedagogės Nijolės Dubrauskienės patarimų.

IŠMOKYKITE SUSIPAŽINTI

Išmokykite vaiką susipažinti ir užmegzti pirmąjį pokalbį. Tam, kad vaikas drąsiai ir aktyviai dalyvautų pirmose pamokose, išmokykite jį sekti pasaką, padeklamuoti 2-3 eilėraščius, mįslių. Svarbu, kad vaikas žinotų savo vardą, pavardę, namų adresą, tėvų vardus, jų užsiėmimą. Viso to klausinės mokytoja pirmomis rugsėjo dienomis.

UGDYKITE VAIKO VALIĄ

Valingumas pasireiškia gebėjimu susikaupti, tvarkingumu, kruopštumu, mokėjimu planuoti savo veiksmus bei juos kontroliuoti. Stebėkite, kaip vaikas tvarko žaislus, drabužius. Neleiskite užsiimti kita veikla, kol nesutvarkys žaidimo vietos.

LAVINKITE DARBINIUS ĮGŪDŽIUS

Neskubėkite vaikui padėti ar už jį atlikti įvairius darbus. Tegul pats sutvarko žaislus, apsirengia, nusiprausia, suplauna indus. Neturint darbinių įgūdžių, vaikui bus sunku mokytis, ruošti namų darbus.

PADĖKITE VAIKUI PASIRUOŠTI RAŠYTI MOKYKLOJE

Lavinkite vaiko rankas, ypač smulkiuosius plaštakos raumenis, judesių koordinaciją. Namie duokite vaikui lipdyti, konstruoti, piešti. Svarbu mokyti apibrėžti iškirptas formas, jas iškirpti, užbrūkšniuoti. Tegul kieme žaisdamas vaikas iš smulkių akmenukų dėlioja mozaiką.

LAVINKITE VAIKO MĄSTYMĄ

Vaikas turi išmokti skirti tai, kas esminga aplinkos reiškiniams, sugebėti juos palyginti, matyti tai, kas panašu ir skirtinga. Jis turi išmokti samprotauti, rasti reiškinių priežastis, daryti išvadas. Labai svarbu, kad vaikas gerai orientuotųsi erdvėje ir jaustų laiką.

LAVINKITE VAIKO KALBĄ

Mokykite savo vaiką rišliai reikšti mintis, nuosekliai, logiškai pasakoti. Skaitykite, sekite vaikui pasakas. Tegul jūsų atžala klausosi gražios, vaizdingos kalbos.

UGDYKITE PAREIGOS JAUSMĄ IR ATSAKINGUMĄ

Labai svarbu išmokyti vaiką išklausyti, suprasti kitą žmogų, nepertraukti kalbančiojo. Pratinkite vaiką gerbti vyresniuosius, ramiai išklausyti jų nuomonę ir pagarbiai pareikšti savąją. Mokykite būsimą pirmokėlį įvertinti savo poelgį, paaiškinti, kodėl vienaip ar kitaip pasielgė.

Sėkmės ruošiantis naujiems mokslo metams!

Ekspertai

Nijolė Dubrauskienė

Vaikų l/d "Žibutė" priešmokyklinio ugdymo pedagogė
Nijolė Dubrauskienė in-vecaku-skola