Pirmą kartą Lietuvoje – mokymasis matematikos žaidžiant detektyvą

Pirmą kartą Lietuvoje – mokymasis matematikos žaidžiant detektyvą

10. Mar 2015, 11:14 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

 

Kaip manote, kas įdomiau – bandyti painius matematikos uždavinius įveikti atsainiai vartant vadovėlio puslapius ar leidžiantis į nuotykius, kuriuose nuo priimtų sprendimų priklauso šalies ar net viso pasaulio likimas? Išgyventi antrąjį variantą siūlo naujosios „Matematikos nuotykio“ knygelės, skirtos tiems, kurie nori kartą ir visiems laikams nugalėti matematikos baimę. Leidiniuose „Galvosūkių ola“, „Galvosūkių planeta“, „Paslapčių muziejus“ ir „Labirintų rūmai“ matematika tampa pagrindiniu moksleivio ginklu. 

„Matematikos nuotykis”– tai nauja serija, skirta šiuolaikiniams moksleiviams savarankiškai mokytis matematikos ne tik iš vadovėlių, bet ir žaidžiant. Panašaus pobūdžio leidiniai, parengti įtraukiančia detektyvo forma ir taip ugdantys norą mokytis, jau keletą metų yra itin populiarūs užsienyje, tačiau Lietuvoje jie išleidžiami pirmą kartą. Leidyklos „Šviesa“ pristatomą „Matematikos nuotykio“ seriją sudaro keturi leidiniai, skirti 7-12 metų moksleiviams, bet puikiai tinkantys ir vyresniems. 

„Matematika – įdomus, bet sudėtingas mokslas. Kartais pirmoji pažintis su juo vaikams būna nelengva, ir jie praranda motyvaciją mokytis. „Matematinio nuotykio“ knygelių autorius, matematikos mokslininkas ir mokytojas Davidas Gloveris sugebėjo matematiką paversti žaidimu, kuris padeda vaikams įsitraukti ir į uždavinius pažiūrėti kaip į įdomų nuotykį“, - teigia leidyklos „Šviesa“ vadovė Daiva Bartninkienė.  

„Matematinio nuotykio“ knygelės yra paremtos žaidimo vaidmenimis principu: skaitytojas susitapatina su pagrindiniu knygos herojumi ir tik nuo jo veiksmų priklauso, kuo baigsis istorija. Keturiose detektyvinėse knygose mokiniai galės ieškoti lobio, kurį paslėpė nuožmus piratas Juodabarzdis, grumtis su ateiviais dėl kosminės stoties „Alfa“, lenktyniauti su ilgapirščiais vagimis dėl muziejaus lobyno ar tapti asmeniniu Labirintų rūmų šeimininko sekliu.  

„Galvosūkių oloje“ mokiniams teks išsiaiškinti skaičiavimo paslaptis, „Galvosūkių planetoje“ – išmokti duomenų tvarkymo, „Paslapčių muziejuje“ – narplioti skaičius, o „Labirintų rūmuose“ išmokti viską, kas susiję su formomis, erdvėmis bei matais. Neįprasta ir šių knygelių sandara: pagal pasirinktą uždavinio sprendinį mažasis skaitytojas turi nuolat „šokinėti“ į knygelės pabaigą arba pradžią. Jeigu vaikas teisingai atlieka užduotį, jis gali pereiti prie kito istorijos galvosūkio, o jeigu suklysta – jam paaiškinama, kokius matematikos veiksmus reikia atlikti, ir jis vėl grąžinamas atgal į užduoties pradžią. 

Kol kas tokio tipo leidiniai – pirmieji Lietuvoje, tačiau leidykla „Šviesa“ ketina ir toliau leisti edukacinio turinio žaidimo forma parengtas knygeles.  

jaldija jaldija 10. Mar 2015, 17:24

Įdomu 👍 reikės pasidomėt, čia mums pattiktų 👍