Piešiame su pačiais mažiausiais

Piešiame su pačiais mažiausiais

12. Nov 2012, 00:00

 

Nuo ko ir kada pradėti supažindint mažylį su dažais bei piešimu?

 

Anot specialistų ir pedagogų, su piešimu dažais mažylį galima supažindinti jau nuo pusės metukų. Pirmiausia parodykite dažus, spalvas, pademonstruokite, kaip gula spalvos ant popieriaus. Galite tai pabandyti daryti delnais, pirštais.

 

Įvardindami kokį nors daiktą, būtinai pasakykite, kokios jis spalvos – žali lapai, mėlynas dangus, geltona saulė ir pan. Vaikas lengvai tai įsimins, net patys nepastebėsite.

 

Nuo devynių mėnesių galite imtis tikros kūrybos. Piešti patartina ant didelių popieriaus lapų ar tapetinio popieriaus.

 

Piešiant spalvomis vaikutis pamažu ima suvokti atskiras spalvas, tokiu būdu stimuliuojamas atminties vystymasis. Tuo nesiekiama, kad vaikas užaugtų genialus menininkas, tačiau svarbiausias tikslas – vaiką supažinti su jį supančiu pasauliu kuo  įdomesne ir įvairesne forma bei paskatinti jo visapusišką vystymąsi.

 

Kokius dažus pasirinkti?

 

Kanceliarinėje parduotuvėje įsigykite piešimui skirtų specialių hipoalerginių dažų dideliuose induose, kad mažylis galėtų laisvai įmerkti savo pirštukus ir piešti ant popieriaus - kleckus, taškus ir visa kita.

 

Keli lašai tokių dažų, netyčia patekusių į vaikučio burną, nepakenks jo sveikatai (žinoma, stebėkite, kad to neatsitiktų). Geriausia piešti ant didelio ir plataus lapo, patiesto ant grindų (ant jų neturėtų būti kilimo).

 

Kaip pradėti?

 

Prieš piešdami pakalbėkite su mažyliu, papasakokite, ką dabar darysite, perrenkite jį piešimui skirtais drabužėliais.

 

Pirmą kartą piešiant užteks ir vienos spalvos, leiskite mažyliui ją pasirinkti. Piešiant pirštukais, vandens galite ir nenaudoti. Kai parodėte, kas ir kaip daroma, leiskite vaikučiui imtis pačiam iniciatyvos, o jūs stebėkite, būkite kantrūs ir nuolat pagirkite jį.

 

Kitą kartą jau pieškite dviem spalvomis. Kitame lape galite jūs ką nors nupiešti patys, o vaikučiai dažniausiai greitai ima mėgdžioti tai, ką mato. Tapkite vaikučui tinkamu pavyzdžiu.

 

Mažyliai piešimo metu susipažįsta su dažais savaip – bando liesdami ir ragaudami, užtepdami anr savęs ir ant popieriaus. Daugelis vaikučių ne iškart tepa dažus ant popieriaus. Juk kiekvienas naują daiktą ar užsiėmimą pažįsta individualiai.

 

Nuo pusės metukų vaikai jau supranta suaugusiųjų kalbą. Jei jam užsinorės paragauti dažų, paaiškinkite, kam tai skirta.

 

Ilgainiui vaikučiui išsivystys ir išlavės judesių koordinacija, visas piešimo procesas taps aiškesnis ir tikslesnis.

 

Piešdami vaikai iki dvejų metų amžiaus jau išreiškia savąjį vidinį „aš“, išsirinkdami patikusias spalvas, jas maišydami. Piešimo metu stebėkite vaiko emocijas ir reakcijas. Jei vaikas ima zirzti ar rodyti kitokį nepasitenkinimą, vadinasi, užsiemimą reikia baigti.

 

Smagaus piešimo!