Patarimai šeimai, pirmą kartą skrisiančiai su kūdikiu lėktuvu

Patarimai šeimai, pirmą kartą skrisiančiai su kūdikiu lėktuvu

01. Dec 2012, 08:30

Ruošiantis pirmajam gyvenime skrydžiui su mažu vaikui tikriausiai ne vienai mamytei galvoje užverda tikra sumaištis: Ką pasiimti į lėktuvą? Kiek bagažo galiu vežtis? Kas bus jeigu kūdikis visą kelią verks ir tada teks kęsti piktus bendrakeleivių žvilgsnius? Ar į lėktuvą galima neštis maistelio kūdikiui?

 

Nusiraminkite ir atsipalaiduokite, keliauti su vaiku nėra taip jau sudėtinga, jeigu iš anksto išsiaiškinate visus iškilusius klausimus ir ramiai pasirengiate būsimai kelionei.

 

Konsultuoja skrydžių kainų palyginimo portalo www.flyzeta.lt vadovė Gintarė Mačienė:

 

Dokumentai

 

Pirmasis klausimas, su kuriuo dažniausiai susiduria mamos keliaujančiais su mažais vaikais yra dokumentų ir bagažo problemos. Kūdikiui, nepriklausomai nuo jo amžiaus, keliaujant į užsienio valstybes yra reikalingas tapatybę patvirtinantis dokumentas t.y. ID kortelė arba pasas (gimimo liudijimo šiuo atveju nepakanka).

 

Bagažas

 

Nors skirtingos aviakompanijos turi skirtingas bagažo gabenimo taisykles, kūdikiams paprastai nemokamas bagažas nepriklauso. Be papildomo mokesčio aviakompanijos dažniausiai leidžia gabenti vaiko vežimėlį, tačiau yra nustatytos amžiaus ribos iki kada tą galima daryti nemokamai.

 

Vežimėlį paprastai galima atiduoti su visu registruojamu bagažu arba palikti prie lėktuvo, su kuriuo skrisite ir atsiimti vos tik išlipus iš jo. Vežimėliams turi būti užklijuojami specialūs bagažo lipdukai, todėl būtinai įspėkite apie tai keleivių registracijos darbuotoją net jeigu Jums nereikalinga skrydžio registracija oro uoste. Jeigu Jūsų vaiko vežimėlis yra iš dviejų dalių, informuokite apie tai registracijos personalą, kad abi dalys būtų tinkamai pažymėtos.

 

Saugos patikra

 

Toliau visų keliaujančių lėktuvu su mažais vaikais laukia saugumo patikros perėjimas oro uoste. Mažus vaikus ir kūdikius per saugumo patikrą mamoms ar kitiems lydintiems asmenims paprastai yra leidžiama nešti ant rankų. Jeigu vaikas yra didesnis ir jau pats vaikšto, saugumo darbuotojai gali paprašyti leisti vaiką patikros punktą pereiti vieną.

 

Įvedus skysčių normos kontrolę rankiniame bagaže, mamos neretai sunerimsta :“Ką daryti jeigu mano vaikas lėktuve užsimanys gerti/valgyti, o aš neturėsiu mišinuko?“. Į rankinį bagažą galima pasiimti tiek gėrimo, tiek ir specialaus maistelio mažiems vaikams, tačiau saugumo darbuotojas gali paprašyti lydinčio asmens paragauti tai, kas yra vežama.

 

Ar priklauso be eilės?

 

Kitas klausimas, su kuriuo susiduria tėveliai, kai pamato milžiniškas eiles prie įlaipinimo vartų: „Ar galima su mažais vaikais eiti be eilės?“. Didžioji dalis reguliariųjų reisų aviakompanijų suteikia tokią teisę besilaukiančioms mamoms ar šeimoms su mažais vaikais praeiti į lėktuvą be eilės, tačiau tas nėra taikoma keliaujant su aviakompanijomis, su kuriomis pirmumu teisę įlipti į lėktuvą reikia įsigyti už papildomą mokestį. Bet kuriuo atveju visada galite prieiti prie atsakingos darbuotojos ir paklausti, ar nieko tokio jeigu Jūs į lėktuvą eisite pirmieji.

 

Vieta lėktuve

 

Vaikams iki dviejų metų, atskira vieta lėktuve nepriklauso, tad savaime suprantama ir bilieto kaina yra mažesnė. Lėktuve stiuardesė duos Jums specialų diržą, kuriuo prie savęs prisegsite ir savo mažylį. Lėktuvui kylant ir leidžiantis neretai pasigirsta daugelio mažųjų keleivių riksmai. O taip yra visai ne dėl to, kad jiems nepatinka skristi – jiems tikriausiai užgulė ausytės ir tokiu būdu jie reiškia savo nepasitenkinimą.

 

Pakilimo ir nusileidimo metu jeigu yra galimybė galite maitinti kūdikį, arba tiesiog pasiūlyti jam kažko atsigerti iš buteliuko. Taip nukreipsite vaiko dėmesį ir tuo pačiu sumažinsite diskomfortą.

 

O visų svarbiausias ir pagrindinis patarimas - prieš skrydį nusiraminti mamytei, tada ir kūdikis kelionę ištvers lengviau.

10. Jan 2015, 13:06

Čia (http://www.skrydziai-ryanair.lt/leistinas-bagazo-svoris/) dar radau papildomos informacijos apie skysčių gabenimą. Manau, tai aktualu kiekvienai, keliaujančiai su mažu vaiku 😀

02. Dec 2012, 08:36

su suneliu skridom kai jam buvo 2men,aciu dievui kylant ir leidziantis mazylis buvo visiskai ramus,daviau jam papkiuka ir masazavau ties ausytem ,tik va visa skrydi muistesi visiskai nenorejo miegoti tad teko beveik 4 val su juo zaisti... i lektuva pasiemiau buteliuka su vandenuku kuri stiuardeses mielai pasilde kad uzsitaisyciau misineli,pampersu ir drabuzeliu pasikeist jei ka...

Gintarep Gintarep 01. Dec 2012, 09:57

Skridom pirma sykeli su 6 men dukrele. Pasiemiau i salona tik gerti. Kelias sauskelnes, kelis apatinius drabuzeliu komplektelius ...ir nieko neprireike, kylat atsigere ir i miegu karalyste...miegojo mums ant keliu...

01. Dec 2012, 09:03

Su dukra skridome 4kartus. Pirmas kartas buvo pats sudetingiausias,nes ir man,ir vaikui skrydis buvo tragiskas,oras baisus ir pan. Leidziantis vaikas pradejo dusti ir vemti,teko patiems atsisegti dirzus ir atkratyti vaka ☹, po to karto,kaskart skrendant vaikui pries skrydi suduodavau paracetamolio,tad vaikas ne tik kad ramiai isbudavo skydyje bet ir uzmigdavo. Pastebejau,kad dukrai kaip ir man labai uzkrenta ausytes,o kylant ir nusileidziant ji tiutes ar gerti neeme.
Del gerimu ,tarkim ryanair leidzia nestis tik misinuka,prireikus,vandenuka galima nusipirkti perejus pasieni 😀 Uzgandziams isidedavau sausainuku ir kokiu uzsiemimu dukriukui. Tad buvo tikvienas vienyntelis skrydis per kuri dukra praklyke beveik visa laika, bet tai buvo tada tikrai nekoks skrydis ir nusileidimas.