Psichologas: Nereikia gėdytis vaiko šlapinimosi į lovytę

01. Jul 2014, 12:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Mes, tėvai, neretai gėdijamės tam tikrų mūsų vaikų ligų ar sveikatos sutrikimų?

Išskyrėme tris vaikų sveikatos sutrikimus, kurių tėvai lyg ir gėdijasi. Tai reiškia, jog ne tik apie tai nesidalija su bičiulių šeimomis, bet neretai delsia kreiptis ir į specialistus.

Nutylėti stengiamės tokias problemas kaip – įvairūs grybeliniai susirgimai, utėlių atsiradimas bei enurezė.

"Gėdos jausmas yra išvestinė emocija – kaltė plius baimė. Aš jaučiu kaltę, kad kažką neteisingai ir negerai darau ir man baisu, kad bus blogai. Viešai mes nekalbame apie tą dalyką, dėl kurio mums gėda", - pasakojo šeimos psichologas, dr. Marius Daugelavičius.

Kadangi tėvai atsakingi už vaiką, tuomet galvoja, kad galbūt kažką negerai daro, jog tas gėdos jausmas išlieka. Tėvus aplanko daugybę jausmų, kai vyrauja kaltė + baimė. Galvojama, kad galbūt kiti pasmerks, kaip kiti pažiūrės, sukritikuos, nuteis…Tad pirma geriausia išeitis, kaip mano ne vienas – nutylėti.

"Jeigu apie tai nešnekame, atrodo, kad problemos nėra. Bet iš tiesų ji niekur nedingsta, o dar labiau gilėja. Norint problemą spręsti, pirmiausia ją reikia identifikuoti", - tvirtina šeimos psichologas.

O pagalbos priemonių pasiūla šiuolaikiniai tėvai tikrai negali skųstis.

Kalbant apie vyresnių vaikų šlapimo nelaikymą - enurezę, juk jei kreipiamės laiku į specialistus, jie paskiria gydymą, esant reikalui – medikamentus. Jei medikamentų dar nereikia – padėti su bėda susitvarkyti tiek tėvams, o svarbiausia vaikams gali specializuota higieninė pagalba.

Juk kiek ūgtelėjusiam vaikui tikras išsigelbėjimas - DryNites sauskelnės, kurios nečeža, atrodo lyg tikros kelnaitės ir yra plonesnės nei visos kitos sauskelnės. Jos padeda išlaikyti nemalonią paslaptį nuo bendraamžių, o jei dar nereikės slėptis nuo suaugusiųjų – problema sumažėja iškart.

Anot psichologo, svarbiausia tėvai neturi vaikui parodyti, kad tai gėdinga. Nes tai mūsų, tėvų problema, jei mus aplankė toks gėdos jausmas dėl vienokios ar kitokios vaiko bėdos.

"Kai vaikas gimsta ir sisioja į sauskelnes, jis nejaučia, kad tai gėdinga, tik vėliau jam ūgtelėjus tėvai perduoda savo auklėjimu, kad štai į sauskelnes ar kelnaites sisioti negražu ir gėda, nes tu jau didelis. Kai mes perduodame auklėjimo metu, kad tai gėdinga, užkrauname vaikui dar vieną problemą – jis jau turi šlapimo nelaikymo problemą, o dar jeigu pradeda gėdytis ir jausti dėl to kaltę, tuomet būna dar sunkiau", - pasakojo šeimos psichologas dr. M.Daugelavičius.

Kaip teigia šeimos psichologas, sėkminga išeitis iš užburto rato – ne užsisklendimas savyje, savo šeimos rate, bet kalbėjimas apie problemas.

DryNites naktinės kelnaitės - gelbsti sunkiu laikotarpiu!

 20130804201647-99202.jpg

Užeik į  www.vaikuenureze.lt ir papasakok apie ją draugei! Tegul informacija pasiekia tuos, kam ji labiausiai reikalinga!