Nelaikykite ilgai galiojančių kepinių ar sausainių

Nelaikykite ilgai galiojančių kepinių ar sausainių

13. Aug 2015, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pasak specialistų, paauglystėje formuoti tinkamą vaikų mitybą sunkiausia, mat šiuo laikotarpiu vaikus labiausiai veikia aplinka ir draugai, o šeima – vis mažiau.

Paaugliai dažniau renkasi greitai paruošiamą maistą, nei mokyklos pietus, ir valgo laisvu tarp užsiėmimų laiku.

Todėl šiuo laikotarpiu, anot gydytojos–dietologės Virginijos Vilemienės, tėvai turėtų pasistengti bent netiesiogiai formuoti taisyklingą vaikų mitybą – šeimoje laikytis sveikos mitybos principų, vengti namuose turėti mažaverčių užkandžių, kuo rečiau gaminti ir valgyti menkos maistinės vertės patiekalus.

Kaip šaltas užkandis – pusryčiai, priešpiečiai, pavakariai – galėtų būti varškės sūreliai, jogurtai, vaisiai, sumuštiniai su natūralia mėsa, žuvimis, kiaušiniais.

Sumuštinius vaikai gali pasigaminti ir patys, todėl ir maisto pramonė stengiasi jiems padėti, gamindama vis įvairesnio „funkcinio“ maisto – produktų, papildytų vitaminais, nepakeičiamomis riebalų rūgštimis.

Tai ypač svarbu paauglius auginančioms šeimoms. Dietologė pataria tėvams pasitikrinti, ar spintelėse neprikaupė ilgai galiojančių kaloringų sausainių, kepinių, kremų.

„Daug pravarčiau būtų turėti geros duonos ir vertingomis medžiagomis – vitaminais B, D, E ir nepakeičiamomis riebalų rūgštimis (omega 3) papildyto kokybiško margarino, – teigė gydytoja. – Pasirūpinkite, kad namuose nuolat būtų kokybiškų pieno produktų, vaisių ir daržovių – ir užaugusiems jūsų vaikams bus daug lengviau rūpintis savo sveikata savarankiškai“.