Naujas požiūris į rugsėjo 1-ąją – tebūnie tai šventė ir mokiniams!

Naujas požiūris į rugsėjo 1-ąją – tebūnie tai šventė ir mokiniams!

31. Aug 2016, 15:17 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Rugsėjo 1-oji yra mokslo ir žinių diena, pirmoji mokslo metų diena. Šią dieną įprasta dovanoti gėles mokytojams ir taip juos pasveikinti, tačiau ar įprasta tėvams sveikinti mokinius, į šią dieną žvelgti kaip į mokinių šventę, įteikti jiems dovana rugsėjo 1 proga ir mąstyti apie šią dieną taip pat, kaip apie mokytojų, moters, ar Valentino dieną?

Tradicinė rugsėjo 1-oji

Nebūtina nė pažvelgti į mokinius ar studentus, pakanka prisiminti save – mokykliniame amžiuje rugsėjis buvo tarsi prakeiksmas: ankstūs, darganoti ir vėsūs rudens rytai; vis trumpėjančios dienos ir namų darbai, kurių keliamai alergijai dar neišrasti vaistai; mokytojai, verčiantys eiti prie lentos; galvos skausmai, kaip šį kartą originaliai, bet įtikinamai išsisukti dėl nepadarytų užduočių; o jeigu dar mokykloje privaloma uniforma arba jei jau pirmomis dienomis nebeleidžiama sėdėti su geriausiu draugu (savaime suprantama, dėl miglotos ir visiškai nepateisinamos priežasties, kurią išsigalvojo mokytoja su perlų vėriniu ir nertu šaliu)...

Tai tarsi slogaus filmo scena! Vienintelė priežastis, pakelianti nuotaiką, tai nebent nauja pieštukinė su dar „šviežutėliais“ spalvotais pieštukais... Ir nors visai smagi ta rugsėjo 1 pamoka, įkvėpianti, motyvuojanti, bet giliai persmelkia nuojauta, kad uždarius paradines mokyklos duris, einant per nukritusius ir vėjo nešiojamos raudonų rožių žiedlapius bei nutilus gausybės mokinių šurmuliui ši šventė bus baigta ir prasidės aukščiau aprašyti siaubingi rugsėjo dalykai, kurie tęsis ligi pat išganingojo birželio...  

20160831110009-61195.jpg

Kokia galėtų būti rugsėjo 1-oji

Taip, taip... Truputį perspausta – nemažai mokinių nekantriai laukia, kada prasidės mokslo metai (bet galime lažintis, jog šis entuziazmas praeina taip pat greitai, kaip ir bobų vasara), stropiai tam ruošiasi ir rugpjūčio 31-ąją negali bluosto sudėti iš džiaugsmo. Nepaisant to, koks jūsų vaiko požiūris į mokslo metų pradžią, tebūnie rugsėjo 1-oji būna džiaugsmo ir įkvėpimo diena, skatinanti mokytis, domėtis; tebūnie tai šventė, per kurią sveikiname ne tik mokytojus (juk jie ir taip turi savo dieną!), bet ir mokinius.

Kodėl? Todėl, kad tai būtų ne pragariškųjų mokslų ir kankinių pradžia, o diena, kurios visi mokiniai laukia, ją nuoširdžiai švenčia ir įgyja motyvacijos visiems mokslo metams! Na... bent jau jų pradžiai. 

20160831110027-53669.jpg

Kaip rugsėjo 1-ąją paversti ŠVENTE

Visų pirma, tegul ji nesibaigia sulig mokykloje organizuojama švente. Sugalvokite pramogų, kuriomis galima būtų užimti vaiką visą dieną. Dabar tampa įprasta po šventės visai šeimai nueiti į restoraną, tačiau ar ne puiku būtų sugalvoti ir daugiau veiklos, įteikti dovana rugsėjo 1 proga?

Po gardžių pietų mokinį galima nusivesti į pramogų ar vandens parką, į populiarųjį dinozaurų parką, kino teatrą ar pan. – laisvalaikio kryptis priklauso nuo vaiko amžiaus. Idealiausia, jeigu pramogos ar bent didžioji jų dalis tiktų visai šeimai. O ką dovanoti rugsėjo 1 proga? Kadangi tai mokslo ir žinių diena, pagalvokite apie tai, ką vaikas mėgsta, kokius pomėgius turi. Atsižvelgus į tai, galima padovanoti amatų, sporto ar technikos būrelio abonementą, paraginti stoti į dailės, muzikos mokyklą ar leisti mokytis važinėti kartingais – svarbiausia, kad mokinys įgytų naujų žinių, kurių pats trokšta!

Na, tėveliai, turbūt pritariate, jog skamba puikiai! Tegul rugsėjo 1-oji tampa jūsų ir jūsų atžalų laukiamiausia diena metuose!

Parengė „Gera dovana"

sraigiukas sraigiukas 31. Aug 2016, 22:16

Nupirkau dovanų valgomus pieštukus, Rūtos fabriko. Manau patiks Mildutei 😀 Planuojam šventinius pietus ir žaidimų kambaryje padūkimą 😀