Mokykis klausytis ir išgirsti savo sūnų!

Mokykis klausytis ir išgirsti savo sūnų!

02. Jan 2014, 13:55 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Klausytis savo sūnaus – iš tiesų klausytis – bene pats nuostabiausias dalykas, ką galite padaryti dėl jo ir svarbiausias bendravimo komponentas, kurio metu galite užmegzti dar glaudesnį ryšį su juo.

Kai klausotės tai, ką sūnus kalba, sutelkite visą savo dėmesį ir žiūrėkite jam į akis, o ne klausykite „viena ausimi“ ar gamindama pietus. Tai parodo, kad jis jums tikrai rūpi ir kad jums įdomūs jo jausmai, mintys, darbai, polegiai ir kt.

Kaip elgiasi draugai, kai jiems ką nors įdomaus pasakojame? Žiūri įdėmiai į mus, šypsosi ir pritariamai linkčioja.

Taigi, kai norime išreikšti savo jausmus, tai darome dažniausiai ne žodžiais, o kūno kalba – veido mimika, gestais, balso tonacija, pauzėmis. Maži vaikai yra ypač jautrūs nežodinei jūsų kalbai ir net nepasakius jums ko nors, tai jaučia.

Augant sūnui jūsų sugebėjimas išklausyti ir tikrai klausytis bei girdėti, ką jis sako, taps vienu svarbiausiu dalyku jūsų ryšyje ir bendravime.

Štai keletas patarimų, ką turėtumėte atsiminti:

-Net jei ir esi labai užsiėmusi, paskirk dalį dienos, kad atidžiai išklausytum sūnų. Žinoma, jūs galite kalbėtis automobilyje, parduotuvėje, tačiau tikrasis klausymasis yra ramiai atsisėdus dviese ir sutelkus tam visą savo dėmesį. Taip galėsi labiau įsigilinti ir suprasti savo berniuką.

-Klausykis kantriai. Nespėjus vaikui pradėti pasakojimo, dažnai tėvai nutraukia jo kalbą ir skuba su savo patarimais, ima moralizuoti ir tuomet stebisi, kodėl jo sūnus sako: „Tu niekada manęs neklausai!“ Išklausyk, ką jis nori pasakyti iki pabaigos ir tik po to paklausk: „Ar dar yra kas nors, ką nori man papasakoti?“

-Laikyk akių kontaktą. Jei sūnus fiziškai žemesnis nei tu, atsitūpk ar atsisėsk šalia, kad akys būtų tame pačiame lygyje. Atkreipk dėmesį į savo kūno kalbą – ar šypsaisi, įdėmiai klausai ar vis žvilgčioji į laikrodį?

-Būk supratinga. Gali nepritarti tam, ką sūnus sako, gali turėti savo nuomonę, tačiau pirmasis žingsnis pradėti spręsti problemas yra supratimas, o supratimas prasideda nuo klausymosi. Skatink sūnų dalintis savo idėjomis, mintimis, džiaugsmais ir tuo, kas jį slegia, ir būk susidomėjusi, o ne smerkianti ar teisianti mama.

Klausymasis – viena iš puikių galimybių įžengti į sūnaus pasaulį ir stėbėti, kaip jis pamažu tampa jaunu vyru. Tu greičiau sugalvosi geriausią atsakymą ir patarimą savo augančiam berniukui, kai rasi laiko kaskart jį išklausyti.