Mokykime vaikus dalintis

Mokykime vaikus dalintis

05. Apr 2017, 11:43 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Namuose augantis vaikas dažnai nemoka dalintis savo daiktais su kitais. Darželyje, gyvenant bendruomenėje, vaikai to mokosi kiekvieną dieną. Kaip išmokyti ikimokyklinuką dalintis? 

Mokomės dalintis

Pasak vaikų darželio „Šilagėlė“ vadovės Dalios Masilionienės, gyvenant kolektyve, tarp vaikų, mokytis dalintis yra lengviau, negu augant vienam vaikui namuose. Ikimokyklinio ugdymo specialistė Dalia Masilionienė sako, kad dalijimasis darželyje yra natūrali dienotvarkės dalis: „Darželyje mes turime taisykles, kurių kviečiame vaikus laikytis. Grupėje turime užrašytas štai tokias taisykles: „Šypsausi sau ir kitiems“. „Žaislus dedu į vietą“. „Tyliai uždarau duris“. „Bėgioju tik lauke“. „Dalinuosi žaislais su draugais“.

Jeigu vaikai nepasidalina vienu žaislu, pirmiausia paklausiame, kas pirmas jį paėmė. Tas ir turi teisę pirmas su tuo žaislu pažaisti. Kitas turi palaukti. Jeigu sunku išlaukti, susitariame, kad einame užsiimsime kita įdomia veikla, kol teks palaukti. Jeigu matome, kad pirmasis vaikas užtęsia žaidimus, sutariame, kad nustatysime laiką, po kurio jau reiks atiduoti. Prisukame obuoliuką, kuris po kurio laiko duoda signalą arba paskambiname varpeliu. Tada reikia atiduoti žaislą draugui“

Žaislas iš namų

Neretai panaši situacija nutinka, kai vaikai į vaikų darželį atsineša žaislą iš namų. Jei jis gražus, tada jo prireikia ir kitiems. „Jeigu vaikas nenusiteikęs jo duoti kitiems, tada paprašome, kad trumpai parodytų ir nusineštų pasidėti“ –sako pašnekovė. „Šilagėlės“ darželyje nedraudžiama iš namų atsinešti po žaisliuką, ir, kaip pastebi Dalia Masilionienė, tai dažniausiai būna minkšti žaislai, neretai tie, su kuriais vaikai mielai eina miegoti, ir tai primena jiems namus.

Kūrybiškas požiūris į konfliktą

Kai vaikai nepasidalina žaislų, namuose neretai kyla triukšmas: „Aš pirmas paėmiau“ – šaukia vienas, „Ne, aš – pirmas“, – ginčijasi kitas. Dalia Masilionienė tokiu atveju pataria pirmiausia nuraminti vaikus ir pažvelgti į konfliktą kūrybiškai. „Pavyzdžiui, paklauskite, kas pirmas šiandien padarė gerą darbelį - susitvarkė žaislus, gražiai sudėjo batukus, ar ryte gražiai pasisveikino „Labas rytas“. Tas žais pirmasis, o kitas - vėliau. Arba galite susitarti palaukti iki varpelio ar skambučio garso, ir tada pirmasis pažaidęs perduoda žaislą kitam“.

Linksmiems tėveliams pedagogė siūlo esant panašiai situacijai, suvaidinti tai vaikams, pavyzdžiui, kaip mama ar tėtis nepasidalija šaukštu ar rankšluosčiu. Po to paklauskite vaikų, ar taip gražu elgtis? Greičiausiai, atsakiusiųjų „taip“ nebus. 

Kaip Jums sekasi mokyti vaikus dalintis? Gal turite patarimų iš asmeninės patirties?