Mama: Sūnų darželyje palieku klykiantį - ar tai normalu?

Mama: Sūnų darželyje palieku klykiantį - ar tai normalu?

08. Sep 2020, 13:07 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos Ingos laiško:

„Padėkite, nes nebežinau, kaip elgtis. Sūnus (2 m.) tik kelios dienos darželyje, bet kaskart palieku jį verkiantį ir klykiantį, laikomą auklėtojos. Pasiimu iš darželio užtinusį nuo verkimo. Neatsisveikinu ilgai, tik penkias minutes ir išeinu. Bet auklėtojos sako, kad jis nuolat verkia per tą valandą, kol manęs nėra, niekaip nenurimsta. O man po mėnesio į darbą. Ką daryti? Tėtis negali nuvesti sūnaus, nes jam labai anksti reikia į darbą. Ar tai rodo, kad vaikui per anksti į darželį? Nesuprantu, vyresnėlė dukra (5 m.) labai greitai adaptavosi. Lauksiu patarimų. Ačiū

Konsultuoja darželio „Šilagėlė" ugdymo vadovė Zita Sabalienė:

Sveiki,

pradėti norėčiau nuo to, kad kiekvienas vaikas yra skirtingas ir skirtingai reaguoja į tuos pačius dalykus. Jei dukra darželyje adaptavosi lengvai - visiškai nereiškia, kad lengva adaptacija bus ir sūnaus. Vaikas verkdamas ne tik parodo savo liūdesį, bet tuo pačiu ir atsikrato savo neigiamų emocijų, liūdesio. Tai mums, suaugusiems, dažniausiai yra sunkiausia atsiskirti su vaiku, jį patikėti kitų žmonių priežiūrai.

Važiuojant į darželį su vaiku bandykite tartis dėl kokios nors įdomios jam veiklos ar pramogos, kai jį pasiimsite. Svarbiausia, kad savo susitarimo laikytumėtės. Gal vaikas gali iš namų pasiimti mylimą žaisliuką. Galima susigalvoti pasisveikinimo ir atsisveikinimo ritualą, kuris padėtų vaikui mažiau nerimauti. Taip pat labai svarbu vaikui einant per darželio dienotvarkę pasakoti, kada pasiims jį, t.y. kai pavalgysi pusryčius, pažaisi, pabūsi lauke ir po to pavalgysi pietus - aš tave paimsiu. 

Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad atsisveikinimas su vaiku turėtų būti trumpas. Atsisveikinti reikėtų ne ilgiau, kaip 1 - 2 min., nes kuo ilgiau užtrunka atsisveikinimas, tuo labiau vaikas nervinasi. Vaikui į darželį ne per anksti, tiesiog jis yra jautresnis ir jo adaptacija sunkesnė. 

Linkiu Jums sėkmės ir gero laiko darželyje.

Į klausimus projekte Pradedu lankyti darželį/mokyklą" darželinukų mamoms atsakys darželio Šilagėlė" specialistai (rašykite redakcija@mamyciuklubas.lt)