Mama: Grįžus iš darželio, naktys tampa "šlapios"

Mama: Grįžus iš darželio, naktys tampa "šlapios"

19. Sep 2013, 12:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Margarita klausia:

Sveiki, norėčiau patarimo, kaip elgtis ir ką daryti, kad trejų metų vaikas pradėjęs lankyti darželį vos ne kas antrą naktį atsikelia šlapioje lovoje. Iki to nėra buvę, o ir pati dukrytė be galo pergyvena. Patarkite kaip šią problemą išspręsti?

Konsultuoja psichologė Vika Aniulienė:

Vaikai šlapinasi į lovą ar tiesiog nevalingai šlapinasi, patyrę didelį stresą, įtampą, nerimą ir baimę. Tai vyksta ne specialiai, ne kaip bausmė. Padidėja jautrumas. Ar mergaitė yra labai jautri, ar tai aplinkybių suma, gali atsakyt tik tėvai. Kaip vaikas miega po aktyvios veiklos, po svečių, po gerų ar blogų įspūdžių? Jei vaikas neramus, dažnai kelias, vadiasi, jis tiesiog yra labai jautrus.

Kalbant apie darželį, tai yra atskira ir labai jautri bei labai plati tema. Iki darželio Jūsų vaikas visą savo gyvenimą buvo aplinkoje su mylimiausiu asmeniu (jei vaiką iki darželio augino mama) arba su gerai pažįstamu asmeniu (jei vaiką prižiūrėdavo auklė) ,kur viskas žinoma, pažįstama ir staiga viskas pasikeičia: žmonės, vieta, maistas. Mama atveda, palieka, išeina, grįžta...

Milijonai klausimų pradeda suktis vaiko galvelėj.Vaikas jaučia didelį nerimą, įtampą, kiekvieną dieną atsisveikina su mama.

Kuo Jūs galit padėt? Jei tik yra galimybės ir darželio personalas neprieštarauja, pratinkit pamažu. Pabūkit drauge, iš pradžių nepalikit, vėliau palikite 10- 20  minučių, vėliau pietų miegeliui... Taip per mėnesį ar du įveskit į naują ritmą.

Jei galimybės tokios nėra, teks pratintis ilgai. Konsultuokitės su personalu, su auklėtojomis, jos tokių mažylių matė tikrai labai daug, jos yra profesionaliai, kurioms patikime savo vaikus, pasitikėkit auklėtojoms, kalbėkite apie tai, kas neramina, ir pamatysit - būsit nuraminta.