Leiskime ikimokyklinukui mokytis užsienio kalbų

Leiskime ikimokyklinukui mokytis užsienio kalbų

14. Mar 2017, 09:10 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip manote, jei užsienio kalbos mokytume ikimokyklinuką, mokinuką ir studentą, kurio rezultatai būtų geriausi? Ogi palankiausias amžius mokytis kalboms – iki devynerių metų, neabejoja mokslininkai.

Imliausi svetimosioms kalboms – mažiausieji

Mokslininkai yra nustatę, jog imliausi svetimoms kalboms yra vaikai nuo penkerių iki devynerių metų. Tokio amžiaus vaikai labai greitai ir be didelių pastangų įsimena žodžius, sakinius, pakartoja juos. Įdomiausia, kad tokio amžiaus vaikai kalbėti svetima kalba išmoksta be akcento, aišku, jeigu girdi kalbant mokytoją be akcento (pvz., kalba užsienietis savo gimtąja kalba).

Ikimokyklinio amžiaus vaiko tebesiformuoja kalbos centrai, dėl to labai prasminga kaip tik šį amžiaus tarpsnį išnaudoti kalboms mokyti.

Lietuvoje mokoma nuo antros klasės

Tai, kad mažiausieji yra imliausi užsienio kalboms, žinota ir be mokslinių tyrimų, prieš kelis šimtus metų. Prisiminkime 18-19 amžiaus aukštuomenę, kuri savo vaikams samdė užsienietes aukles, kitų kalbų mokytojus. Užaugę tokioje terpėje jie išsiskyrė iš bendraamžių užsienio kalbų mokėjimu.

Lietuvoje užsienio kalba pradedama mokyti nuo 2 –osios klasės. Tiesa, yra mokyklų, kur taip daroma nuo pirmos klasės, tačiau pirmoje klasėje tai yra neprivaloma, ir tik mokyklos vadovybės ar tėvų pageidavimu įvestos užsienio kalbos pamokos. Populiariausioji pirmoji užsienio kalba Lietuvoje – anglų. Tik nedaug mokyklų, kur nuo pradinukai mokomi vokiečių ar prancūzų kalbų. Tiesa, dar iki 2008 -ųjų metų užsienio kalba privaloma buvo tik nuo 4-osios klasės!

Mokymas per žaidimą

Žinoma, kuo mažesnis vaikas, tuo užsienio kalbos mokymas turi būti labiau žaismingas, priminti smagų užsiėmimą, o ne pamoką, kur vaikai sėdi suoluose ir mokosi naujų žodžių. Maži vaikai užsienio kalbos mokosi per žaidimus, bendraudami. Labai svarbu, kad ikimokyklinukai dar nebijo daryti klaidų, todėl jiems mokymasis nesukelia streso. Tokio amžiaus vaikų nereikia mokyti taisyklių ar gramatikos ypatybių.  Kol vaikai neišmoksta kalbėti, neverta jų pradėti mokyti rašyti ar skaityti svetima kalba. 

Ką Jūs manote apie ankstyvą užsienio kalbos mokymą?