Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė

Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė

03. Sep 2011, 00:00

 

Kūdikio žindymas – mokslas ir praktika

 

Knygynuose mamyčių laukia jau antroji, pataisyta ir papildyta, Kazimiero Vitkausko knygos “KŪDIKIO ŽINDYMAS: NEPAKEIČIAMAS KAIP MOTINOS MEILĖ” laida. Išsamioje 320 puslapių knygoje apie naujagimio ir kūdikio maitinimą rasite naujausias mokslo žinias ir daug naudingų praktiškų patarimų mamai ir šeimai.

{smallpic:1}

 

 

Autorius - vaikų gydytojas su trisdešimties metų praktika ir trijų vaikų tėtis. Žindymo mokslus jis studijavo ne tik iš daugybės mokslinių straipsnių, bet ir stažuotėje Anglijos ir Škotijos “Kūdikiui draugiškose” ligoninėse, specialiuose žindymo konsultantų kursuose Londono Universitete bei Amerikos Pediatrų Asociacijos seminaruose.

 

Pirmajame knygos skyriuje rasite pirmą kartą Lietuvos istorijoje parašyta ŽINDYMO ISTORIJĄ. Pasirodo, šio natūraliausio, pačios Motulės Gamtos išrasto ir milijonus metų tobulinto kūdikių maitinimo būdo tradicija dvidešimtajame amžiuje jau buvo beišnykstanti. Tačiau dabar ji sparčiai atgyja. 

 

Antrajame skyriuje „RINKIS GERIAUSIĄ“ mokslu ir faktais įrodoma, jog motinos pienas kūdikiui yra ne tik pačios gamtos sukurtas tobulas maistas, bet ir „vaistas“, saugantis jį nuo infekcijų, alergijos ir kitų ligų. O žindymas kaip veiksmas labai svarbus vaiko psichinei raidai bei glaudžiam ryšiui su mama. Beje, žindydama kūdikį daug gerų dovanų gauna ir pati mama: kraujavimo stabdymą po gimdymo, vėliau – apsaugą nuo krūties vėžio, osteoporozės...

 

{smallpic:2}

 

„ŽINDYMO MOKSLE“ sužinosite kaip veikia motinos pieno „fabrikėliai“, nuo ko priklauso jų „našumas“ ir kodėl ŽĮSTI – tai ne ČIULPTI!

 

{smallpic:3}

 

„GERIAUSIOJE PRADŽIOJE“ apžvelgti Gimimo Dienos įvykiai, pirmasis naujagimio priglaudimas prie krūties, „Kūdikiui draugiškos ligoninės“ principai, išaiškinta nuo ko gali atsirasti naujagimio gelta, surašyti patarimai sugrįžusioms į namus. Skyriuje „KĄ VALGYTI?“ išdėstyta ne tik tai, bet ir specialūs palinkėjimai vegetarėms bei aptarta mamytės lieknėjimo žindant galimybė.

 

Tikriausiai KRŪTŲ BĖDOS ŽINDYMO LAIKOTARPIU jus aplenks. Bet gal kuriai mamytei rūpi ar pavyks sėkmingai žindyti, jeigu speneliai plokšti arba įtraukti? Ir gal rasis norinčių sužinoti kaip išvengti spenelių žaizdų, krūtų pabrinkimo, guzų, uždegimo, mokėti atpažinti ir nugalėti pienligę. 

 

Skyriuje „TRŪKSTA PIENO?“ aptartos teoriškai galimos ir praktiškai dažniausiai pasitaikančios kūdikių neprivalgymo priežastys. Jeigu vaikas verkia – ar jis tikrai alkanas, ką daryti? Kuo numaldyti kūdikio pilvuko dieglius ir kaip elgtis „augimo šuolio“ metu? Ar žindymo sėkmei svarbus krūtų dydis? O skyriuje „LAKTACIJOS SKATINIMAS IR ATNAUJINIMAS“ sužinosite ir apie RELAKTACIJĄ – pieno gamybos krūtyse atnaujinimą bei kūdikio išmokymą vėl žįsti po ilgokos pertraukos.

 

Kaip du skirtingi maitinimo būdai – žindymas ir girdymas iš buteliuko – įtakoja burnos ir veido vystymuisi, kodėl kartais nuo „buteliuko karieso“ nukenčia žindomų vaikų dantukai ir kaip juos išsaugoti skaitykite skyriuje ŽINDYMAS IR STOMATOLOGIJA

 

{smallpic:4}

 

DARBAS IR VAIKAS: ar įmanoma suderinti? Dirbtinis pieno ištraukimas ir laikymas. Auklė –,,antroji mama”, žindymas grįžus namo – Jūsų ,,koziris”. Įstatymai, kuriuos verta žinoti.

 

Ir galop –  NUJUNKYMO MENAS. Kada pradėti?: gamtos stebėtojų ir mokslininkų nuomonės. Papildomas maitinimas. Valgymo pamokos kūdikiui. Trys nujunkymo būdai. “Sąžiningi mainai”.

Atminkite –  niekas neamžina. Todėl džiaukitės kiekviena žindymo dovanota artumo su Jūsų taip greitai užaugsiančiu vaikeliu minute. Jų prisiminimai šildys jus abu visą Gyvenimą.

 

*  *  *


„Kūdikio žindymas: Nepakeičiamas kaip motinos meilė“ būtų puiki dovana kiekvienai vaikelio gimimo laukiančiai mamytei. Verčiau mokėti, negu spėlioti. Juk žindymas prasideda jau ant gimdymo lovos!

 

Daugiau informacijos apie šią knygą rasite internetinėje svetainėje www.zindyk.lt

 

Nuo redakcijos:

Džiaugiamės, kad gerbiamas Gydytojas nuo šiol papildė ir "Mamyčių klubo" konsultantų gretas. Jeigu turite klausimų apie žindymą, visada rašykite el.paštu redakcija@mamyciuklubas.lt. Žindymo konsultantas Kazimieras Vitkauskas pasirengęs pagelbėti naudingais patarimais ir dalintis turimomis žiniomis.