Kokios pagrindinės tėvų daromos klaidos, vaikui šlapinantis į lovą?

Kokios pagrindinės tėvų daromos klaidos, vaikui šlapinantis į lovą?

28. Oct 2014, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Enurezė - nevalingas vaikų šlapinimasi į lovytę. Kokios pagrindinės tėvų daromos klaidos, esant vaikų enurezei?

Apie tai Mamyčių klubui pasakoja vaikų nefrologė, Vaikų ligoninės Vilniaus universiteto Santariškių klinikos filialo pediatrijos skyriaus vedėja Augustina Jankauskienė,

Kreipkitės į gydytoją, kai vaikui 6-7 metai

Pirma, reikia parinkti tinkamą laiką kreiptis į gydytoją. Vieni tėveliai kreipiasi labai anksti, vos vaikas sulaukia trejų metukų. Tačiau tokių yra mažuma. Visgi daugelis tėvelių per ilgai laukia ir vėlai kreipiasi dėl vaiko šlapinimosi problemos.

"Pastebėjome, kad daugelis tėvų į gydytoją nefrologą kreipiasi, kai vaikui sukanka 12-13 metų ar net vėliau. Norime paraginti, kad kreiptųsi gerokai anksčiau, juk norime vaikui kuo anksčiau padėti. Be to, vaistai, gydant enurezę, kompensuojami vaikams iki dešimties metų", - patarė nefrologė.

Geriausias laikas kreiptis – prieš mokyklą, kai vaikui sukanka 6-7 metų. Mokyklinio amžiaus vaikas dažniau vyks į stovyklas, norės pernakvoti pas draugus, tuomet atsiras tas diskomfortas, stresas, esant enurezei. Tai gali padaryti vaikui psichologinį poveikį ilgesniam laikui.

Skysčių ribojimu enurezės nepagydysite

Kita tėvų daroma klaida – kai tėvai patys nusprendžia „gydyti“ vaiką ir riboti skysčius.

Dienos metu vaikas ne visada išgeria pakankamai skyčių, o jei dar ribosite vakare jų davimą, tai atsilieps jo sveikatai, virškinimui. Tad skysčių ribojimu mes enurezės neišgydysime.

Dėmesys - ir dieninės enurezės simptomams 

Tai, kad vaikas šlapinasi į lovą, tėvai pastebi, bet dažnai neįvertina kitų simptomų. Tėvams reikia pastebėti, ar vaikas tik naktį šlapinasi į lovą, ar turi ir dieninų šlapinimosi simptomų. Jie nėra ryškūs kaip naktiniai, bet yra esminiai. Naktinio šlapinimosi neišgydysime, jei pirmiau neišnyks dieniniai simptomai.

Tėveliai turėtų atkreipti dėmesį:

-kiek dienos metu vaikai geria,

-kiek dažnai eina šlapintis. Jei vaikas lekia į tualetą dešimt kartų dienos metu, tai nėra normalu.

-ar nesušlapma vaiko kelnytės

-koks yra tuštinimasis.

Gydymo procesas - ilgalaikis

Atėję su vaikučiu pas gydytoją dėl enurezės, tėvai turėtų nusiteikti, kad tai bus pakankamai ilgas gydymo procesas. Pradėjus gydymą, reikia tą daryti nuosekliai ir atidžiai klausyti, ką gydytojas sako.

"Nes viena tėvų klaidų, pradėjus gydymą ir pajutus pagerėjimo simotomus, nutraukti gydymą net nepasikonsultavus su gydytoju apie tai. Arba būna, tėvai sako, jog niekas nepadėjo, visur kreipėsi, tačiau pasigilinus atidžiau, išties buvo padaryta tėvų viena ar kita klaida", - aiškino prof. A.Jankauskienė.

Taigi, jeigu tėveliai pastebite primuosius enurezės požymius – vaiko šlapinimąsi į lovą tiek naktį, tiek dieną, nedelskite kreiptis pirmiausia į šeimos gydytoją, kuris atlikęs pirminę apžiūrą, duos siuntimą pas gydytoją nefrologą.

Nesikankinkite ilgai šeimoje, nes tai kelia diskomfortą tiek vaikui, tiek tėveliams. Ir atminkite – tai nėra gėdinga problema.

Kada tėvai turėtų suvokti, kad enurezė nepraeis savaime?

Anot statistikos, 15% vaikų iš visų sergančių enureze, pasveiksta savaime. Jei vieną kartą per savaitę šlapinas į lovą, nereikia skubėti keiptis į gydytoją. Bet jei vaikas pasišlapina 5 naktis per savaitę ar kone kasdien, tuomet delsti nebereiktų.

DALYVAUKITE BLOGŲ KONKURSE "ŠLAPIA LOVYTĖ MUMS NEBAISI"

Daugiau informacijos apie naktinį šlapimo nelaikymą rasite interneto puslapyje www.vaikuenureze.lt