Kodėl vieni turi strazdanų, o kiti - ne?

Kodėl vieni turi strazdanų, o kiti - ne?

13. Jan 2017, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

„Mama, kodėl aš strazdanotas?“ Ar esate girdėję tokį vaiko klausimą, į kurį atsakymo neturite? Pasiaiškinkime kartu - kaip ir kodėl vieni turi strazdanų, o kiti ne. 

Strazdanos yra dažniausiai būdingos visai šeimai, nes tam tikra genų kombinacija lemia, kad vieni žmonės (ypač) vaikai strazdanoti, o kiti ne. 

Šviesios odos ir akių žmonės turi mažiau melanino - chemikalo, kuris yra atsakingas už apsaugą nuo žalingų ultravioletinių saulės spindulių. Bet kai kurios melanicitai (melaniną gaminančios ląstelės) pagamina per daug melanino, kai tik gauna saulės. Vietoje gražaus tolygaus įdegio, žmonės su mažiau melanino gauna saulės bučinukus - strazdanas. Taigi dėl visko "kalta" genetika ir saulė. 

Strazdanos dažniausiai pasirodo sulig pirmaisiais vasaros spinduliais ir rudeniop pranyksta ar bent jau pasidaro ne tokios ryškios. Tikėtika, kad žmonės su strazdonomis greičiau nudega saulėje, todėl jiems būtina pasirūpinti apsauga nuo saulės. Žinoma, tai svarbu ir visiems kitiems. 

Galima rasti daug liaudiškų patarimų, kaip sumažinti strazdanas, bet mes patartume geriau pasidairyti mados žurnaluose - strazdanos ypač madingos, o strazdanoti vaikai itin fotogeniški. 

floryte floryte 13. Jan 2017, 21:07

Aš vaikystėje buvau ta strazanotoji, kuriai močiutė agurkais ir žemuogėm balino veidą, nes labai nekenčiau strazdanų...😃 Paskui kažkaip su jomis susigyvenau😀

V&A mamytė V&A mamytė 13. Jan 2017, 19:22

Mano dukrytei pamilti strazdanas padėjo Ana iš Elzos filmuko 😀 nes ji irgi su strazdanomis ir pas ją jų daugiau 😃