Kodėl vaikams svarbus pietų miegas?

Kodėl vaikams svarbus pietų miegas?

06. Dec 2021, 10:31 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Visi esame girdėję, kad pietų miegas labai svarbus visiems ikimokyklinio amžiaus vaikams. Kodėl?

Kodėl svarbu numigti dieną?

Psichologai galba apie tokį terminą kaip „psichoemocinė higiena“. Kas yra kūno higiena, žinome visi,  ir stengiamės ją palaikyti, kad vaikas būtų švarus. O psichoemocinė higiena? Tai gera vaiko savijauta, pailsėjusi nervų sistema. Visa tai labai svarbu bendram vaiko vystymuisi, jo protinių sugebėjimų raidai ir apskritai, visai vaiko sveikatai.

Nepailsėjusi nervų sistema provokuoja netinkamą vaikų elgesį, kaprizus bei emocinį vaiko diskomfortą. Kuris, be, abejo, persiduoda bendrai šeimos emocinei būklei.

Pratinti nuo mažų dienų

Kodėl kai kurie vaikai anksti atsisako miegoti pietų? Specialistai sako, kad viena iš priežasčių galėtų būti neteisinga patirtis iki šiol. Vaiką pietų miego nuo mažų dienų reikėtų migdyti jo lovelėje, o ne kur papuola – ant tėvų lovos, vežimėlyje, automobilio kėdutėje.

Vaikas (1+ metų amžiaus) turėtų būti guldoma spietų tuo pačiu laiku į savo lovą, sukuriant tam tikrus ritualus – pavyzdžiui, lopšinės padainavimą, paglostymą. Tokiu atveju tikėtina, kad vaikas augdamas irgi mieliau eis miegoti pietų, negu tas vaikas, kuris neturėjo tokio įpročio užmigti savo lovoje.

Kiti patarimai:

  • Miegoti dieną reikia kasdien, neatsižvelgiant, kokia savaitės diena – ir savaitgalį turi galioti tokios pačios taisyklės, nors kartais tėvai ir norėtų pasielgti kitaip, ir turi kitų planų.
  • Jei tėvai kartais migdo pietų, kartais – ne, vaikas supranta, kad gali pamanipuliuoti, ir pasieks ko norįs, pavyzdžiui, neiti miegoti pietų.
  • Jeigu norite šiek tiek imituoti vaikų darželio režimą, ir guldyti vaiką miegoti 13 -13.30, kaip tai daro darželyje, atminkite, kad vaikas irgi turi nubusti tokiu metu, kaip paprastai eina į darželį. Nes jei jis miegojo iki 9-10 ryto, kažin ar užmigs 13 valandą.
  • Pirma dienos pusė turi būti aktyvi – eikite su vaiku pasivaikščioti,  žaiskite judrius žaidimus. Tada tikėtina, kad jis noriau eis miegoti pietų.

Ar lengvai įkalbinate savo mažylį eiti pietų miego?