Kodėl verta lankyti vaikų darželį?

Kodėl verta lankyti vaikų darželį?

09. Sep 2013, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ne viena mamytė pripažįsta, kad išleisti pirmą kartą į darželį mažylį nėra taip paprasta. Sunku abiems - ir vaikui, ir mamai.

Jau po kelių dienų vaikas gali kategoriškai nebenorėti eiti į darželį. Tada kyla klausimas: „O gal paskubėjau?“, „Gal dar palūkėti?“. Visgi kokie gi yra darželio pranašumai ir kodėl jį lankyti verta?

Pasak ikimokyklinio ugdymo pedagogės, auklėtojos metodininkės Vilniaus lopšelyje – darželyje „Rūta“ Jolantos Danilevičienės, vaikų tarpusavio bendravimo neatstos niekas, net ir geriausia auklė.

Štai tokie gali būti darželio pranašumai:

- Turtingesnė vaiko kalba.

- Mokymasis prisitaikyti prie pasikeitusios aplinkos.

- Socialinio ir kolektyvinio bendravimo pradmenys.

- Lengvesnė adaptacija mokykloje.

- Išlavėjusi smulkioji motorika. Darželio nelankantys vaikučiai darydami darbelius naudoja mažiau detalių, jų piešiniai primityvesni.

- Savarankiškumo įgūdžiai. Darželį lankantis trimetis pats apsirengia, aunasi batukus, tuo tarpu iš namų atėjusieji tik ir laukia, kol auklėtoja užsegs ir atsegs.

Kai į priešmokyklinę grupę ateina vaikas iš darželio ir iš namų, jo nelankęs, jie abu tikrai skiriasi. Taip, pasitaiko vaikų, kurie namuose labai daug ko išmokyti – žino valstybių ir sostinių pavadinimus, moka skaičiuoti ir kitų dalykų. Tačiau jiems sunku dirbti kolektyve. O juk mokykla – tai kolektyvas, prie kurio teks taikytis.

Taigi, jei tėvai svarsto, leisti į darželį vaiką ar ne, aš pasisakau tik „už“. Čia nekalbu apie lopšelį ir metukų mažiukus, kai tėvai dažnai juos leidžia tik todėl, kad prispiria bėda, tenka grįžti į darbą ir nėra kur palikti vaikučio. Kalbu apie 3 -4 metų vaikus“.

O kokius tu pastebėjai darželio pranašumus?

Ekspertai

Jolanta Danilevičienė

Vilniaus vaikų lopšelio - darželio RŪTA auklėtoja - metodininkė
Jolanta Danilevičienė in-vecaku-skola