Knygų vaikams serija "Tėvai - vaikams"

Knygų vaikams serija "Tėvai - vaikams"

20. Mar 2013, 00:00

„Tėvai – vaikams“ – tai VšĮ Prieraišiosios tėvystės centras ir leidyklos „kitos knygos“ idėja Lietuvos skaitytojams pristatyti knygas, kurias, bandydami spręsti jiems kylančius kasdienius klausimus, sukūrė vaikus auginantys tėvai.


Serija prasideda nuo trijų knygų

 
Atverstos, pokalbį tarp vaiko ir tėvų perteikiančios, knygos ženklu žymimas projektas šiuo metu pristato tris vaikiškas knygas, 2012 m. sukurtas, iliustruotas ir išleistas pačių tėvų iniciatyva:

 

-Tomo S. Butkaus „Bumba Dumba ir Visatos sukūrimas“

-Dramblinos Sapnauskaitės „Visi miega pietų miegelio“(aut. Lina Sasnauskaitė, Aurimas Lažinskas)

-„Pirmieji Jonuko metai“ (aut. Rima Kurtinaitienė, Gabrielė Baltrušaitytė)

 

„Bumba Dumba ir Visatos sukūrimas“

 

{smallpic:1}

 

Tai holistinę pasaulėžiūrą perteikianti istorija apie vaiko santykį su pasauliu: kasdien kitokį, kintantį, nestereotipišką. „Kodėl viskas yra taip, kaip yra?“ – klausia jos veikėjas, filosofuojantis žmogelis, vardu Bumba Dumba. Ši knyga, pasak autoriaus, tinka įvairaus amžiaus vaikams: nuo mažiausio iki garbaus amžiaus sulaukusio.



„Visi miega pietų miegelio“

 

{smallpic:2}


Knygą  nupiešė ir parašė tėveliai, kurių sūnus kategoriškai atsisako eiti pietų miegelio. Ilgai sukę galvas, kaip padėti mažyliui, jie sumanė istoriją, kurią galima sekti be galo. Čia sapnas veja sapną, o keisčiausi jų veikėjai padeda mažyliui atsipalaiduoti ir užmerkti akis. Saldaus popietuko! 

 

„Pirmieji Jonuko metai“

 

{smallpic:3}


Tai netradicinė spalvinimo knyga ikimokyklinio amžiaus vaikams, taip pat smagi istorija pradinukams ir trumpas instruktažas dar vieno mažylio susilaukusiems tėveliams. Pasak idėjos autorės Rimos Kurtinaitienės, tai knyga, kurioje pamatysite, kaip atrodo nešyklės, kaip mamytė derina žindymą bei poilsį ir kaip tėtis leidžia laisvalaikį su įvairaus amžiaus vaikais.

 

Besilaukiantiems tai gali būti tėvystės pradžiamokslis, o seneliams ši knygelė padės suprasti, kaip pasikeitė vaikų auginimo rekomendacijos nuo tų laikų, kai jie patys supo mažylius.



Augindami vaikus, tėvai mokosi patys 

 

Nors ir labai skirtingos, šios knygos turi bendrą vardiklį. Jų autoriai nėra vaikų literatūros profesionalai, tačiau jie yra kūrybiški, atsakingi ir pozityvias auklėjimo metodikas besirenkantys šiuolaikiniai tėvai. Visi jie domisi savo vaikų vystymusi, stengiasi dalyvauti vaikų ugdymo procese ir atrasti nestadartinių vienam ar kitam raidos etapui būdingų problemų sprendimų.

 

Tai naujos kartos tėvai, kurie imasi patys aktyviai mokytis ir keistis kartu su vaikais. Gyvenimo teikiamus kūrybiškumo iššūkius jie geba paversti smagiais, netikėtais ir naudingais rezultatais. 



Nesmurtinės, pozityvios, kūrybiškos

 

Kokios knygos galėtų pradėti seriją „Tėvai – vaikams“, buvo paprašyta nuspręsti pačių tėvų.

 

„Kai knygynuose gausu puikios vaikiškos literatūros, nelengva nusakyti, kuo šios knygos išskirtinės, – teigia viena iš projekto iniciatorių, VšĮ Prieraišiosios tėvystės centras steigėja Vitalija Pilipauskaitė-Butkienė. – Vis dėlto pirmiausia pabrėžčiau, kad visos jos sukurtos iš rūpesčio paaiškinti vaikams vieną ar kitą reiškinį. Tai pirmasis atrankos kriterijus – knyga turi tikslą padėti spręsti konkrečią vaikų auginimo problemą.“


Be to, knygos turi atitikti pozityvaus bendravimo principus, būti nesmurtinės, nepropaguoti prievartos, patyčių. Tekstai turi būti parašyta sklandžia, vaizduotę lavinančia, žodyną plečiančia kalba. liustracijos turi mokyti fantazuoti, vesti už kasdienybės ribų, priartėti prie vaiko pasaulėvokos. Na ir svarbiausia – jų autoriai privalo būti tėveliai. 


Visas serijos knygutes rasite knygynuose. Daugiau informacijos leidyba@attachmentparenting.lt, tel. 8 684 85598.