Knygų herojai - geras pavyzdys vaikams

Knygų herojai - geras pavyzdys vaikams

06. Mar 2015, 11:17 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vaikai turi savo interesų laikotarpius: vienąkart jie susidomi mašinomis, kitąkart drambliais, būna taip, kad, pamatę mamą, besisukančią virtuvėje, užsimano kepti pyragus, o vėliau – tapti daktarais, kirpėjais ar kosmonautais. Tokiais laikotarpiais visi artimieji būna užimti naujų žaislų ir užimtumo priemonių paieška – kad tik vaikams neišblėstų smalsumas. Dažnai viską gali išgelbėti... knyga.

Tinkamo elgesio mokomės iš knygų herojų

Žinoma, knygoje neturi būti tiesiogiai sakoma, ką ir kaip reikia daryti gyvenime. Bet kai istorija šmaikščiai ir nepastebimai įtraukia vaiką tapatintis su knygos herojumi, tinkamas elgesys atsiranda savaime, o tėveliams lengviau paaiškinti, kodėl reikia elgtis būtent taip. Pavyzdys užkrečia, todėl tėvai turi atsakingai galvoti, ką patys daro ir kalba vaiko akivaizdoje: jeigu jie elgsis priešingai nei moko vaiką, tai ir knyga nepadės.

Šį mėnesį knygynus pasiekė nauja knygelė vaikams apie švarą ir maudynes – „Ingrida nori pliuškentis“ (leidykla „Nieko rimto“, 2015). Linksma, spalvinga knygelė apie išdykusią mergaitę Ingridą pratęsė seriją, kurioje jau yra išleistos skirtingų temų knygelės: „Ingrida ir tėtis“, „Ingrida ir pleistriukai“, „Ingrida. Laikas į lovytę“. Kiekviena istorija apima vieną konkrečią temą – taip vaikams yra lengviau koncentruotis ir suprasti.

20150306111943-52092.jpg

Eiliuota istorija mažiesiems

Vaikus patraukti padeda eiliuotas tekstas, kurį dėl malonaus skambesio ir ritmikos lengva įsiminti ir norisi kartoti – taip lavėja atmintis. Eiliuotas knygas versti ir sueiliuoti jas lietuviškai nėra lengvas dabas, bet vertėja iš pažodinio vertimo Rosita Makauskienė pasakoja: „Man vaikiškų knygelių vertimas yra pats didžiausias malonumas ir laisvalaikio užsiėmimas. Tai tarytum lego kaladėlių žaidimas, kuriuo kartais užsižaidžiu iki pat vėlumos. Tik mano kaladėlės – skambantys žodžiai, iš kurių vaikams statau linksmus, šiltus ir jaukius Ingridos namukus.

Autorė Katerina Janouch tuos namukus stato iš švediškų kaladėlių, o aš iš lietuviškų.“ Neilgus, šmaikščius posmelius vaikai geba įsiminti ir vėliau deklamuoti patys vartydami knygą ar maudydamiesi.

Rositos vaikai tampa pirmaisiais lietuviškų knygelių apie Ingridą skaitytojais: „Mažoji Luknė visada smalsiai tyrinėja žaismingas suomių dailininkės Mervi Lindman nupieštas iliustracijas, įdėmiai klauso trumpų eiliuotų eilėraštukų prieš miegą. Kadangi jau pati pradeda skaityti – tai trumpučiai pačios perskaityti tekstai ir greitai vienas po kito verčiami puslapiai suteikia daug džiaugsmo ir pasididžiavimo savimi. Poezija priverčia mąstyti, galvoti apie tai, apie ką bėgdamas, sukdamasis kasdienybės verpetuose niekada nesustotum, nepasidžiaugtum.“

Vertėjai R. Makauskienei knygelių apie Ingridą serija yra labai miela ir džiuginanti, o apie eiliuoto teksto privalumus vaikams ji net neabejoja: „Trumpus Ingridos eilėraštukus lengva įsiminti, pakartoti. Eiliuotos istorijos mažiesiems skaitytojams yra labai svarbios. Jos lavina klausą, turtina kalbą. Tyras, lengvas ir skaidrus žodis – stebuklingas raktelis, kuriuo galima atrakinti net didžiausio paniurėlio širdį.“

Paprastos maudynės gali tapti smagiu žaidimu

„Ingrida nori pliuškentis“ pasakoja apie mergaitę, save vadinančią „terliūze“, kuri po dienos išdaigų ir žaidimų nori šokti į vonią, maudytis ir vėl tapti švarutėle žavia mergyte. Vakaro maudynės pateikiamos kaip smagus žaidimas – čia dušas šniokščia kaip krioklys, virš vonios kyla muilo burbulai, iš šampūno putų galima lipdyti Kalėdų Senelio barzdą, o kartu maudosi daugybė žaislų.

Mama Roberta, auginanti trimetį sūnelį, dalijosi patirtimi: „Mūsų sūnus labai mėgsta maudytis pilnoje vonelėje su putomis ir prisidėti vonios žaisliukų, todėl dėl maudynių neturime problemų. Dantukus valosi sunkiau, bet pasitelkiam į pagalbą dantų pastą su kokiu nors gyvūnėliu ir valomės! “Tad paprastus buities veiksmus vaikams reikia pateikti nepaprastai – tuomet tai taps smagia veikla.

Tokios vieną temą aktualizuojančios knygos suteikia progą tėvams pasikalbėti su vaikais, išaiškinti jiems konkrečius gyvenimo aspektus ir smagiai praleisti laiką su vaikais mokantis eiliuotų posmelių. Ir nors knygos herojė Ingrida mėgsta maudynes ir ją sunku ištraukti iš vonios, knygelė gali tapti puikia padrąsinimo priemone tėvams, kurių mažyliai bijo bristi į vandenį ar nemėgsta

Karolina Katinaitė