Kasdien patikrinkite pradinuko kuprinės turinį

Kasdien patikrinkite pradinuko kuprinės turinį

17. Sep 2013, 16:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip dažnai pasidomite, kokius daiktus jūsų atžala nešasi mokyklinėje kuprinėje?

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos specialistai sako, kad kiekvienas rūpestingas tėvas turėtų kasdien patikrinti kurpinių turinį, nes neretai moksleiviai ant savo pečių tempia pernelyg daug nereikalingų daiktų ir į kuprines bando sudėti visos savaitės knygas ir sąsiuvinius.

Biuro specialistai kuprinių reidus rengia kasmet, vos tik prasidėjus naujiems mokslo metams. Sveriamos 1-6 klasių moksleivių kurpinės.

„Sunkios kuprinės – vienas iš veiksnių, turinčių įtakos jauno organizmo laikysenos sutrikimams vystytis. Ryškiausi pakitimai įvyksta jaunesniame mokykliniame amžiuje (7-10 metų), nes šiame amžiaus tarpsnyje stuburas dar tebėra nesukaulėjęs, lankstus, o nugaros raumenys silpni, greitai pavargsta. Būtent tokio amžiaus vaikų kuprines ir tikriname. Rekomenduojama, kad vaiko kuprinė būtų iki 10 procentų jo svorio. Praėjusių metų duomenimis, dalies pradinių klasių moksleivių kuprinės iš ties yra per sunkios“, - apie tyrimą pasakojo Diana Butkienė, Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro specialistė.

2012 m. Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuras pasvėrė daugiau kaip 5000 vaikų kuprines. Svorio rekomendacijas visiškai atitiko 50,3 proc. vaikų kuprinių – t.y. jos neviršijo 10 proc. vaiko svorio. 40,6 proc. moksleivių kuprinių svoris atitiko 10-15 proc. vaikų svorio. Likusi dalis vaikų su savimi tempia pernelyg sunkius krepšius (t.y. jie viršijo 15 proc. vaiko svorio). Tyrimas rodo, kad sunkesnes kuprines nešiojasi berniukai.

„Tėveliams rekomenduojame kasdien peržiūrėti kuprinės turinį ir susidėti tik tai dienai reikalingus daiktus. Jei vaikui kuprinė yra per sunki, ji verčia lenktis į priekį. Kadangi stuburas nėra prisitaikęs prie tokios padėties, neteisingo kuprinės nešiojimo pasekmes galima jausti visą gyvenimą. Būtina daiktus susidėti tvarkingai, kad jie neslidinėtų po kuprinės vidų. Sunkiausius daiktus dėkite į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros. Be to, atkreipkite dėmesį, kad nešamos kuprinės apačia nebūtų žemiau vaiko juosmens. Diržai turi būti nei per daug suveržti, nei per daug laisvi. Žiūrėkite, kad vaikas nešiotų kurpinę ant abiejų pečių“ , - patarimų negailėjo D. Butkienė. 

Pasak Klaipėdos m. visuomenės sveikatos specialistų, jei vaikas jaučia nugaros skausmą ar diskomfortą, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Ar kas rytą/vakarą patikrinate, ką pradinukas susidėjęs į savo kuprinę ir kiek ji sveria?

18. Sep 2013, 13:55

Tikrinu 😀 nes kol kas pati dar ją sudedu. 😀 rekomenduojamo 10 proc vaiko svorio nevirsija 😀 vadinasi viskas OK.

jaldija jaldija 17. Sep 2013, 17:52

Mūsų kuprinė nebūna sunki, nes nešasi tik pratybėles, ir penalą.