Kas naudingiau vaikui – spektakliai ar animacija?

Kas naudingiau vaikui – spektakliai ar animacija?

18. Jun 2013, 11:36 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

"Mama, ką veikti?" - dažnai girdime iš savo keturmečių, penkiamečių. Kartais būna sunku sugalvoti, ką veikti su vaiku, ypač tomis dienomis, kai už lango apniukę. Nemažai šeimų renkasi teatrą ar kiną.

Apie tinkamiausius spektaklius ir filmukus bei tai, ką jie suteikia vaiko asmenybės raidai, pasakoja du žymūs Lietuvos kūrėjai: kino režisierius Valentas Aškinis bei vaikų teatro režisierius Arūnas Pakulevičius.

Įdomus animacijos pasaulis

Valentas Aškinis įsitikinęs, kad animacija – viena tų veiklų, kurios skatina tobulėti. Žinoma, ne bet kokia.

 „Svarbu išlaikyti meninį ir etinį lygį, nes ne visi filmukai yra tinkami vaikams. Animacijoje reikėtų vengti žiaurumo, prievartos ir kitų panašių dalykų, nes tokie vaizdai mažiesiems žiūrovams kenkia. Tačiau yra ir labai daug gražios animacijos, kuri pasakoja apie draugystę ar ištikimybę“, – pasakoja V.Aškinis.

Pastaruoju metu daugėja animacijos be žodžių, kai vaikai mokosi suprasti vaizdų kalbą. „Tokie filmukai lavina vaikų intuiciją, nes istoriją ir veikėjus jie mokosi suprasti tik iš gestų ar judesių. Apskritai animacijos žanru lavinami įvairūs jauno žmogaus bruožai, nes kūrėjai pasitelkia ir dailę, ir muziką, ir kitas meno šakas“, – pabrėžia V. Aškinis.

Menas ugdo asmenybę

Visi tėveliai nori, kad vaikai ne tik smagiai leistų laiką, bet ir kažko išmoktų. Štai kodėl menas vaikams yra toks priimtinas dalykas. Jis ne tik sudomina, bet ir lavina jaunąjį tyrinėtoją. Mažieji žiūrovai kaupia visas savo patirtis, kurios vėliau formuoja jų asmenybę, todėl kiekviena veikla yra savotiška investicija į vaikų ateitį. Ne išimtis ir teatras. Jei spektaklis gerai sukurtas, jame vaizdingai perteikiamos problemos, kurios gali būti itin svarbios augančiam žmogui.

„Svarbu, kad spektaklis būtų vizualus, dinamiškas ir vaikui suprantama kalba pasakotų apie esminius būties klausimus: kodėl egzistuoja gėris ir blogis, kas teisinga, o kas ne, koks mano pasirinkimas? Teatras vaikams paaiškina pasaulio sąrangą, santykius, pasirinkimus ir jų atsakomybę. Be jokios abejonės, teatras ugdo ir vaikų fantaziją, estetinius jausmus, kūrybingumą“, – sako „Avilio“ teatro vadovas ir režisierius Arūnas Pakulevičius.

Režisierius pasakoja, kad egzistuoja ir edukacinis teatras vaikams. Jis dažnai formuoja įgūdžius, liksiančius visam gyvenimui.

„Tai spektakliai, dažnai turintys vieną ugdomąjį aspektą – kaip svarbu prižiūrėti dantukus, sveikai maitintis, saugoti gamtą ir pan. Tokie spektakliai vaikams labai svarbūs, tik jie turi būti profesionalūs ir estetiniu vaizdu nenusileisti gilesniems teatro pastatymams“, – teigia A.Pakulevičius.

Tiek animacija, tiek teatras vaikui gali suteikti daug naudos. Kaip pasakoja A. Pakulevičius, „svarbiausia, kad ta veikla nebūtų tuščias laiko praleidimas, nepaliekantis vaiko sąmonėje jokio pėdsako“.

Ką jūs dažniau vaikučiui siūlote - animacinius filmukus ar spektaklius?

jaldija jaldija 18. Jun 2013, 22:15

Jei su saiku tai ir animacija gerai, išskyrus visokius "baubukus" kurių daug rodo per televiziją.
Aš be abejo vis tiek būčiau labiau už spektaklius, deja ne visi turi galimybę juose lankytis.