Kaip vaiką sudominti vartyti knygas?

Kaip vaiką sudominti vartyti knygas?

23. Nov 2015, 07:28 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Tėvai dažnai klausia: kaip sudominti vaiką knyga, ką daryti, kad vaikas mėgtų skaityti? Psichologės Ramunės Želionienės atsakymas paprastas – reikia ne tik turėti knygų namuose, bet ir patiems jas skaityti.

Vaikas, nuo mažų dienų stebėdamas tokį suaugusiųjų elgesį, natūraliai atras knygų pasaulį. Jei Jūsų namuose yra daug knygų, jūsų vaikui pasisekė,  tačiau pasirūpinkite tomis knygomis, kurios sudomintų ir Jūsų mažylį.

Vartykite knygeles kartu su vaiku

Kai tik vaikelis pradeda sėdėti, jau galite kartu su juo vartyti pirmąsias paveikslėlių knygeles: su gyvūnų,  daiktų nuotraukomis, gamtos vaizdais ir pan. Knygas vartykite ramiai, ne per greitai, komentuodami, ką matote. Pasinerkite į aktyvų knygos žiūrėjimo procesą. Labai svarbu sakyti gražius  taisyklingus žodžius,  jų neiškraipant, nepamirštant mažybinių žodelių.

Kai mažylis savo mažais piršteliais geba suimti puslapį, padėkite jam versti puslapius. Stebėkite, kada vaikui pakaks žiūrėti ir verskite kitą knygos puslapį. Galite atkelti puslapį, kad vaikui būtų paprasčiau jį užčiuopti. Tokį užsiėmimą vaikai labai mėgsta. Svarbiausia – būti kartu.

Įtraukite gestų rodymą

Yra tėvų, kurie savo mažylius nuo maždaug šešerių–aštuonerių mėnesių moko kūdikių gestų kalbos girdintiems vaikams. Tokiems vaikams knygelių vartymas yra itin aktyvus procesas. Pavyzdžiui, vartydami knygutes su gyvūnų nuotraukomis ne tik mokykite gyvūnus pavadinti, bet ir rodykite atitinkamą gestą. Vaikelis, mokėdamas rodyti gestą,  atradęs kitame paveikslėlyje tą patį gyvūną, džiūgaus, rodydamas, kas tai. Tai iš tiesų labai smagu ir naudinga.

Leiskite pasirinkti iš kelių knygelių

Vaikui ūgtelėjus sudarykite sąlygas pasirinkti vieną knygelę iš kelių. Vaikas labai natūraliai parodys, kas jį domina čia ir dabar. Jei mažam vaikui verta kuo daugiau papasakoti, ką abu matote paveikslėliuose, tai vyresni ikimokyklinukai mėgsta tyliai vartyti knygas ir pasinerti į savo fantazijų pasaulį. Vaikas, dar nepažįstantis raidžių, knygą „skaito“ iš paveikslėlių ir tai – labai svarbus procesas. Verta atkreipti dėmesį, kokie paveikslėliai knygose. Vaikai labai imlūs vaizdams, tad siekite, kad gražūs vaizdai juos sudomintų.

Atkreipkite vaiko dėmesį į raides

Vaikui svarbūs ne tik paveikslėliai, bet ir raidės. Kuo anksčiau vaikas pamatys raides, tuo labiau jų formos įstrigs į atmintį. Skaitydami vaikui kartkarčiais pirštu pavedžiokite ten, kur skaitote, taip atkreipdami vaiko dėmesį į raides. Tačiau nepersistenkite ir nepaverskite skaitymo proceso pamokomis.

Skaitymo procesas turi būti malonus

Kai tėtis ar mama skaito, vaikas gali sau ramiai žaisti, žiūrėti į knygą ar tiesiog būti šalia. Žinoma, verta pakviesti vaiką šalia, kad jis matytų raides ir paveikslėlius. Taip vaikui sudarysite galimybę pasidomėti, kas, kur ir kodėl nupiešta. Skaitydami vaikiškas enciklopedijas, pasiūlykite vaikui pasirinkti, kurią vietą jis nori išgirsti. Pasirinkimo laisvė vaikams yra labai svarbi.

Skaitykite garsiai ir su intonacija

Labai svarbu skaityti garsiai ir su intonacija. Taip vaikus nuo mažų dienų pratinsite suprasti ir pajausti tekstą. Girdėdami suaugusiųjų išraiškingą skaitymą, vaikai patys vėliau bandys skaityti išraiškingai.

Prieš miegą skaitymas turi būti ramus

Prieš miegą knygų skaitymas turėtų būti ramus, ne teatrališkas. Gali būti, kad jei penkiamečiam berniukui prieš miegą labai teatrališkai skaitysite „Grybų karą“ ar kitą kūrinį, tai vaikas dar ilgai negalės užmigti, nes prieš akis matys besikaunančius grybus... Tad nepersistenkite.

Svarbu skaitomo teksto prasmė

Kai skaitome vaikui knygas, atkreipkime dėmesį į teksto prasmę. Tenka vartyti daug vaikiškų knygelių, kuriose pasakojama apie vaikus, kurie yra geri, kai klauso tėvų. Yra daug eilėraščių, kuriuose vaikai gėdinami už tai, kad jie yra vaikai. Taip pat yra tekstų, kuriuose psichologinis ir fizinis smurtas pateikiami kaip viena iš auklėjimo alternatyvų. Būkime budrūs. Skaitykime vaikams istorijas, kuriose pasakojama apie drąsą, žmonių kilnumą, pasiaukojimą, apie laimę, kai esi savimi. Yra daug gražių sakmių, iš kurių vaikai gali pasimokyti ne tik įveikti savo pyktį, bet ir išspręsti konfliktinę situaciją su draugu.

Noras skaityti ne visiems vaikams prabunda vienodai

Ateis laikas, kai vaikas pradės klausinėti, kas čia parašyta, kokia čia raidė ir pan. Tai nuostabus laikas pradėti mokytis skaityti. Vieniems vaikams šis jautrus mokymosi skaityti etapas prasideda ketverių, kitiems – vėliau, bet šis ypatingas laikas aplanko visus. Labai svarbu šį prabudusį norą  išnaudoti nelaukiant priešmokyklinės grupės ar pirmos klasės. Bet tai jau kita tema.