Pasitelkite kantrybę atsakinėdami į vaikų klausimus

Pasitelkite kantrybę atsakinėdami į vaikų klausimus

29. Jan 2021, 11:41 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mažus vaikus dažnai vadiname „kodėlčiukais", nes jiems viskas įdomu: kodėl sniegas baltas, kodėl jūra pilna druskos ir kodėl suaugusieji gali daryti tai, kas vaikams draudžiama?

Tačiau ilgainiui šio klausimo sulaukiame vis mažiau, nes, visų pirma - paaugę vaikai patys ieško atsakymų ir tyrinėja juos supančią aplinką, o visų antra - mes, tėvai, esame šiek tiek kalti, kai patingime atsakyti į vaiko „kodėl?"

Tad neignoruokime vaiko smalsumo ir dažniau įsiklausykime, kas mažajam tuo metu rūpi, į kokius klausimus jis ieško atsakymų. Beje, atsakydami (ar bent parodydami pastangas) į sūnaus ar dukters klausimus, stipriname tarpusavio santykius ir pasitikėjimą, o tai tikrai duos teigiamų rezultatų paauglystėje.

Kaip tinkamai atsakyti į vaikų klausimus?

Ne visada lengva atsakyti, todėl svarbu atsižvelgti į kelias sąlygas.

Su klausimais elkitės pagarbiai

Jei vaikas užduoda klausimą, vadinasi, jam jis svarbus. Dažnai mažųjų klausimai gali pasirodyti juokingi ar keisti, tačiau neturėtumėme juoktis iš klausimo ar atidėti atsakymą neribotam laikui. Jei jūsų atžala nuo ankstyvos vaikystės įpras ieškoti atsakymų į savo klausimus, vėliau tai padidins tikimybę, jog būdamas paaugliu ir suaugęs atvirai su jumis dalinsis savo džiaugsmais ir nuoskaudomis, o ne bėgs pas pažįstamus.

Būkite pasirengę pakartoti savo atsakymą į tą patį klausimą

Kartais mums, suaugusiesiems, trūksta kantrybė, išgirdus tą patį vaiko klausimą trečią ar penktą kartą, nors, rodos, seniai į jį atsakėme. Atsiminkite, kad vaikas neturi tikslo jūsų suerzinti. Jis to paties klausia dėl to, jog anksčiau neišsiaiškino atsakymo esmės, tad jam svarbu dar kartą išgirsti paaiškinimą.

Sutelkite dėmesį į atsakymą

Kalbėdamiesi su vaiku svarbiais klausimais, nedarykite kitų pašalinių darbų (negaminkite valgio, nežiūrėkite TV ir paslapčiomis nežvilgčiokite į telefono ekraną), o visą dėmesį sutelkite į tai, ką jam sakote. Nes dažnai tėvai atsako bet ką, „kad tik vaikas greičiau duotų ramybę". Jei nežinote atsakymo iškart, pažadėkite vaikui, kad tikslesnį ir išsamesnį atsakymą pateiksite po kurio laiko (pažadą tęsėkite).

Pasigilinkite kartu į vaiką dominančią temą

Jei pastebite, kad jūsų atžala domisi, pavyzdžiui, paukščiais, padėkite jam kuo daugiau sužinoti šia tema. Galite kartu skaityti knygas apie paukščius, vykti į paukščių stebėjimo bokštus, aplankyti gamtos muziejų. Tokiu būdu „nušausite du zuikius" - praplėsite vaiko akiratį ir stiprinsite judviejų ryšį.

Atsakymų ieškokite kartu

Mes, tėvai, dažnai bijome atrodyti nekompetentingi prieš vaikus, kartais patys nežinome atsakymo ir tai nieko blogo. Bet, užuot atsakę nuoširdžiai „atleisk, dabar taip staiga nežinau atsakymo, vėliau tikrai pasidomėsiu", mes tiesiog paraginame vaiką eiti žaisti ir netrukdyti. Geriausias sprendimas šioje situacijoje - ieškoti vaiką dominančių atsakymų kartu. Tebūnie tai jūsų bendras smagus nuotykis.

Viso to „moralas": jei šiandien jūsų žingeidus vaikas prieis ir užduos jums klausimą, atidėkite visus darbus ir skirkite pokalbiui bent 5-7 minutes. Garantuojame - tapsite vaikui autoritetu visam gyvenimui :)