Kaip neprarasti kantrybės XXI amžiuje. V dalis

Kaip neprarasti kantrybės XXI amžiuje. V dalis

02. Jun 2014, 15:08 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Šįkart norime pristatyti Austėjos Landsbergienės išsakytas mintis apie tai ar verta vaikus versti mokytis vienus ar kitus dalykus, lankyti nenorimus būrelius.

Šešta tema - auginame talentą

Ar reikia spausti talentą? Turite patys apsispręsti ir vieno visiems tinkančio patarimo nėra. Vaiko talentą galime atrasti dvejopai - vieni vaikai išbando daugybę veiklų ir būrelių, kol atranda kas jiems labiausiai patinka, o kartais tiesiog tėvai nusprendžia kokią sritį jų vaikai turėtų tobulinti.

Žinau istorija apie labai garsias dvynes seseris šachmatininkes. Jų tėvas tiesiog padavė skelbimą į laikraštį, kad ieško moters, kuri jam galėtų pagimdyti vaiką būsimą šachmatininką. Atsiliepė vienintelė moteris ir jiedu susilaukė dvynukių. Tėvas nuo mažumės jas lavino kaip šachmatininkes, nors pats toks nebuvo ir mergaitės neturėjo jokių genetinių polinkių. Ir ką - užaugusios jos buvo neprilygstamos. Tik bėda, kad tais laikais moterys negalėdavo dalyvauti pasauliniuose turnyruose. 

Ar žinojote, jog 2013 metais devynios iš dešimties populiausių specialybių prieš dešimtmetį net neegzistavo? Taigi, mes net nežinome ką mes ruošiame ateičiai. 

Kokie aukšti turi būti mūsų lūkesčiai ir kiek mes turime “spausti” vaikus? Moksliškai įrodyta, kad yra pastangų ribos - baltoji, kur vaikas viską pasiekia pernelyg nesistengdamas, juodoji - kai reikia didelių pastangų tikslui pasiekti ir pati tinkamiausia vaikams pilkoji - kuomet vaikas turi stengtis, jam reikia tėvų pagalbos, bet tai nėra neįgyvendinama.  Ši zona geriausia vaikams ir įrodo, kad jiems mūsų vis dar reikia!

Jeigu vaikas nupiešia keverzonę, nepulkite girti, nes jūs žinote - jis juk gali geriau. Tai jam ir pasakykite - žinau, jog tu gali geriau. Neskatinkite ir neplokite už bet ką. Jūs turite žinoti kiek jis gali, o tam ir reikalingas ryšys, pokalbiai ir diskusijos.

Paskaitos I dalis

Paskaitos II dalis

Paskaitos III dalis

Paskaitos IV dalis



Ekspertai

Austėja Landsbergienė

edukologė, darželio "Vaikystės sodas" ir "Karalienės Mortos mokyklos" įkūrėja
Austėja Landsbergienė in-vecaku-skola