Kaip mažylius mokyti skaičių

Kaip mažylius mokyti skaičių

05. May 2012, 00:00

Neužginčysi – vaikams patinka žaisti, taigi, pasitelkus žaidimus, mažylius iki dviejų metų jau galima mokyti skaičių. Štai, keletas būdų:

 

Kiekviename žingsnyje skaičiuokite. Pradžioje – iki dviejų, vėliau – iki trijų ir t.t. Pvz., vaikščiodami lauke sakykite: „Štai, viena varna, dvi varnos“, „Vienas vaikas ir mama – tai du“, „Aš – vienas, tu – tai du, tėvelis – trys, mes jau būrys“. Įvardydami objektų skaičių, nepamirškite atlenkti tiek pirštų – vaikai geriau įsimena vaizdinę informaciją.

 

Pasidarykite kartonines korteles su skaičiais ir objektais: pvz., nupieškite vieną obuolį, kamuolį ar kokį kitą objektą ir aiškiai prie objekto parašykite skaičių 1, ir t.t. Nepersistenkite – pradžiai užteks ir 5 kortelių.

 

Patys pasidarykite arba paieškokite internete mokomųjų skaidrių – jų būna spalvingų, su judančiais objektais, todėl puikiai patraukia mažylių dėmesį.

 

Skaičiams mokyti tinka rūšiavimo žaidimai. Pvz., galima ieškoti batų, kojinių ar pirštinių porų, nuolat kalbant apie skaičių du: „Suraskime dar vieną raudoną batą. Tu turi dvi kojytes, tai turi būti du vienodi batukai. Štai, vienas, du.“ Mokantis skaičių, didesnių už dvejetą, pasirinkite, pvz., po tris vienodas sagas, tušinukus, pasidarykite tris popierinius lėktuvėlius. Vienodus daiktus vaikas turi sudėti į atskiras krūveles, o jūs savo ruožtu skaičiuokite, skaičiuokite, skaičiuokite...

 

Nepamirškite pirštukų žaidimų! Jų būna pačių smagiausių ir įvairiausių. Pvz., „trys pirštukai, du pirštukai, vienas pirštas – ir nebėr“ (rodote tris pirštukus, paskui – du, vieną, o kai užlenkiate visus tris, paslepiate ranką už nugaros). Šis žaidimas – iš Irenos Steišūnienės knygos „Dainuojantys piršteliai“, bet daug žaidimų galima rasti ir internete.

 

Neabejotina – vaikai geriau įsimena eiliuotą kalbą, taigi ne tik sakykite vaikams eilėraštukus apie du batus, dvi akeles ir pan., bet ir patys eiliuokite apie skaičius kiekviename žingsnyje. Kai lipame laiptais, aš, pvz., savo mažylei nuolat sakau tokį eilėraštuką.

 

Vienas, du – mums smagu

Trys, keturi – daina graži

Penki, šeši – pati lipi

Septyni, aštuoni – gerai gyveni

Devyni, dešimt – tu mane neši.

 

Smagių Jums skaičių su savo mažyliais!

 

Vaiva Žiauberienė

 

Nuo MK redakcijos: Ačiū Vaivai už naudingus ir linksmus patarimus. Lauksime jų daugiau.