Kaip kiekvienas galime padėti smurtą ar patyčias patyrusiam vaikui?

Kaip kiekvienas galime padėti smurtą ar patyčias patyrusiam vaikui?

03. Apr 2018, 10:36 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Lietuvoje kas penktas vaikas yra patyręs fizinį smurtą ar tapęs seksualinės prievartos auka, kas trečias - išgyvenęs tėvų skyrybas, daugiau nei pusė mokinių patiria patyčias. Tokios traumuojančios patirtys niekur nedingsta - randai lieka visam gyvenimui. 

Pagalba po skaudžių išgyvenimų - būtina 

“Patyrus emocinių ir psichologinių sunkumų, dažnai sutrinka sveikata, juntamas išgąstis ar potrauminis stresas, vaikams gali būti sunku susikaupti ir mokytis. Taip pat gali pasireikšti ilgalaikės pasekmės: žema savivertė, nemokėjimas atpažinti ir tinkamai reikšti emocijų, negebėjimas motyvuotai rūpintis savimi ir kitais bei kurti pilnaverčių santykių su aplinkiniais”, - vardina Paramos vaikams centro psichologė, programos “Big Brothers Big Sisters” vadovė Jūratė Baltuškienė. 

Taigi, labai svarbu padėti vaikams atsitiesti po patirtų skaudžių išgyvenimų, emocinių ir psichologinių sunkumų. 

Vaikų gyvenimus keičia programa “Big Brothers Big Sisters”

Viena programų, kurioje dalyvaudami vaikai išmoksta vėl pasitikėti savimi ir kitais, yra “Big Brothers Big Sisters”, daugiau nei dvidešimt metų veikianti Paramos vaikams centre. “Ji pripažinta viena iš 11 efektyviausiai veikiančių smurto prevencijos programų pasaulyje ir padeda vaikams, išgyvenusiems sudėtingas situacijas (psichologines krizes, patyčias, smurtą, netektį šeimoje), taip pat moko savarankiškumo, santykių užmezgimo bei jų palaikymo”, - pabrėžia J.Baltuškienė. 

20180403105129-78656.jpg 

9-erių Mykolas sako, kad kalbėdamasis su savo Didžiuoju Draugu suprato, jog ne jis kaltas dėl tėvų skyrybų ir vėl ėmė puikiai mokytis. 14-metė Paulina pradėjusi susitikinėti su savanore, nebenori būti kompanijoje, kuri rūko, praleidinėja pamokas. Ji pradėjo lankyti tris būrelius ir suprato, kad norėtų rinktis veterinarės profesiją. 11-likos Kostas ne vienerius metus kentęs patyčias, nedrįsęs net per pamokas atsistoti prieš klasę, pabendravęs su Didžiuoju Draugu, pradėjo lankyti dramos būrelį ir susirado geriausią draugą.  

Praėjusiais metais vien tik Vilniuje 97 vaikai turėjo po savo Didįjį Draugą. Emocinės pagalbos, dalyvaudami programoje “Big Brothers Big Sisters”, taip pat sulaukė vaikai Kaune, Klaipėdoje, Elektrėnuose, Utenoje. 

Konkrečiam vaikui padėti gali kiekvienas 

Padėti konkrečiam vaikui išmokti bendrauti ir bendradarbiauti, suprasti, kad jis yra vertingas ir svarbus, gali kiekvienas atėjęs savanoriauti į “Big Brothers Big Sisters” programą. 

 20180403105147-83844.jpg

Savanoris, išklausęs mokymus, metus laiko kartą per savaitę susitinka su 7-14  metų vaiku. Užsiimant įvairiomis veiklomis, tiesiog bendraujant ir išklausant, kuriamas saugus ir patikimas ryšys. Dėl to keičiasi santykiai su aplinkiniais - vaikas pradeda geriau sutarti su tėvais ir mokytojais, susiranda draugų. 

Savanoriauti “Big Brothers Big Sisters” programoje gali visi nuo 18 metų, nepriklausomai nuo išsilavinimo, šeiminės ar materialinės padėties. Daugiau informacijos - www.bbbs.lt