7 būdai sumažinti sezoninės alergijos simptomus

7 būdai sumažinti sezoninės alergijos simptomus

07. Mar 2016, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Nors šiltu pavasariu dar nekvepia ir žiedadulkės toli gražu dar nebyra, tačiau alergiški žmonės iš anksto ima ruoštis šiam sezonui.

Daug problemų vaikams ir jų tėvams sukelia sezoninės pavasario alergijos: tokie įkyrūs jų simptomai kaip bėganti nosis, perštinčios akys ir gerklė, čiaudėjimas ir kosėjimas mažina buvimo gryname ore teikiamą džiaugsmą.

Šeimos gydytoja Aušra Urbutienė ramina tėvus: pasak jos, net jei vaikui pasireiškia sezoninė alergija, jis gali sumažinti jos simptomus ir sėkmingai leisti laiką lauke.

„Dažniausia pavasario alergijų priežastis – žiedadulkės. Kai jų įkvepia alergiškas žmogus, jo imuninė sistema klaidingai galvoja, kad žiedadulkės yra kenksmingos, ir ima gaminti antikūnus, skirtus kovoti su bakterijomis ir virusais. Tai ir sukelia įkyrius simptomus. Norint apsaugoti vaiką nuo šios alergijos, reikia žinoti, kaip elgtis, kad su žiedadulkėmis jis susidurtų kuo mažiau. Nemalonių alergijos simptomų galima išvengti, jei laikomasi tam tikrų taisyklių“, - sako A. Urbutienė.

PATARIMAI ALERGIŠKIEMS ŽMONĖMS, ATĖJUS TIKRAJAM PAVASARIUI:

  • Laikykite langus užvertus, ypač naktį. Daugiausia žiedadulkių ore sklando maždaug nuo 5 iki 10 val. ryto, kuomet jas barsto dauguma augalų. Jeigu jūsų vaikas ar kiti šeimos nariai yra linkę būti kamuojami pavasarinių alergijų, naktį geriau rinkitės oro kondicionierių ar drėkintuvą, bet ne atvirus langus.
  • Stenkitės, kad vaikas rytą praleistų uždaroje patalpoje. Dėl tos pačios priežasties – didžiausios žiedadulkių koncentracijos ore būtent ryto metu – jūsų vaikas daug mažiau nepatogumų patirs, jei šiuo paros metu jo neleisite į lauką ir pasirūpinsite, kad jis užsiimtų kokia nors veikla namuose.
  • Nedžiaustykite skalbinių lauke. Ant skalbinių taip pat gali rinktis žiedadulkės. Kuomet skalbinius parsinešate į vidų, žiedadulkės kartu su jais patenka į namus.
  • Stenkitės, kad vaikas nebūtų šalia pjaunant veją. Tvarkydami namų aplinką nepamirškite, kad tiek vejos pjovimas, tiek piktžolių ravėjimas gali lemti tai, kad jau ant žemės nusėdusios žiedadulkės vėl pateks į orą ir sukels alergiją vaikui, todėl patartina, kad tuo metu jis pramogautų šiek tiek atokiau.
  • Stebėkite žiedadulkių lygį ore. Tai leis jums suprasti, kada vaiką drąsiai galite leisti į lauką, o kada lauke praleidžiamą laiką reiktų riboti. Pavyzdžiui, ramią dieną, kai nepučia vėjas, žiedadulkių ore greičiausiai bus mažai, kadangi žiedadulkėms reikalingas vėjas, kad galėtų jas pernešti. Didelė oro drėgmė ir lietus paskatins žiedadulkes kristi ant žemės arba jas nuplaus. Kita vertus, lengvas vėjelis gali išlaikyti žiedadulkes ore ir sukelti problemų alergiškiems žmonėms.
  • Skatinkite vaiką nusiprausti po dušu ir pasikeisti drabužius, kai jis grįžta namo iš lauko. Žiedadulkės gali prikibti prie drabužių, plaukų ir odos, todėl, jei laisvalaikis leidžiamas lauke, ugdykite vaiko įprotį grįžus namo nusiprausti po dušu. Svarbu žinoti, kad ypač į alergijas linkę vaikai turi naudoti tik mediciniškai patikrintas ir būtent vaikams skirtas higienos priemones. Taip pat patartina visiems šeimos nariams, tik įėjus į vidų, iš karto nusiauti batus.
  • Apsilankykite pas gydytoją. Jeigu įtariate, kad jūsų vaiką gali kamuoti pavasarinė alergija, svarbu, kad ją diagnozuotų gydytojas. Kai kuriais atvejais simptomai, primenantys alergiją žiedadulkėms, gali reikšti alergiją kitam dalykui, pavyzdžiui, naminių gyvūnų plaukams, arba būti sukelti visai kitos priežasties. Gydytojas galės tiksliai tai nustatyti ir pateikti tolimesnes profilaktinio gydymo rekomendacijas.