Kaip elgtis, kai vaikas bijo monstrų?

Kaip elgtis, kai vaikas bijo monstrų?

14. Aug 2015, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

 Kaip padėti vaikui, turinčiam įvairių baimių?

Pirmiausia, labai svarbu yra išklausyti mažylį, pasikalbėti, ko jis bijo. Mama gali paklausti: “Kas atsitiko? Tu išsigandai?”. Būtinai palaikykite mažylį, leiskite suprasti, kad tai jums rūpi ir jūs pasirengęs padėti. 

Įsivaizduok, kad tu jau suaugęs žmogus, patenki į krizinę situaciją ir kažkas apie tai sužinojęs pasako: “Ėėė, tai juk nesąmonė, nekalbėk niekų”. Ar tai patiktų? Taip ir mažyliui, kuris jaučia baimę, būtina jūsų parama ir pagalba.

1. Pakalbėk su vaiku

Vaikui reikia, kad jo išklausytų. “Aš esu šalia tavęs. Sakai, kad už lango yra pabaisa? Kol mes su tėčiu esame namuose, jokia pabaisa čia neateis". Arba gali sugalvoti ir kitų svarių priežasčių (pvz., “ką tik pakeitėme langus, jie tvirtai užsidaro ir niekas jų neatidarys”). Pabandykite skirtingus argumentus, kol pamatysite, kuris jūsų vaikui labiausiai tinka.

2. Talismanas

Jeigu vaikas bijo, kad pas jį į kambarį ateis pabaisa, padėti galėtų stebuklingas talismanas. Tai, pavyzdžiui, gali būti koks mėgstamas vaiko žaisliukas. Pasakykite vaikui, kad kai jis miega, žaisliukas yra šalia ir saugo jo miegą. Tokiu talismanu gali tapti ir pakabinama sapnų gaudyklė.

3. Nupieškite baimę

 Galima paprašyti vaikučio, kad jis nupieštų savo baimes popieriuje. Šiuo atveju svarbu, kad nupiešus, jūs niekaip neinterpretuotumėte piešinio.

4. Išrėkti ir pabaidyti baimę 

Kad vaikas išsilaisvintų nuo kaustančios baimės, galima pabandyti tą baimę išreikšti judesiu ar balsu ir taip išvyti iš vaiko vidaus. Pavyzdžiui, mama ar tėtis gali paprašyti vaiko: “Išgąsdink mane taip, kaip tave gąsdina tavo baimė”. Tėvai tada turi “imti bijotis”. Gali būti, kad tokiu būdu vaikas atsikratys didelės baimės. Galima vaiko baimę palikti… miške. Nuvažiuokite į mišką ir “išvykite” iš vaiko baimę: “Išeik baime ir pasilik čia”. 

Kada reikia psichologo pagalbos?

Galima pabandyti žaidimais ir aukščiau minėtais patarimais padėti mažyliui nugalėti baimę. Tačiau jei tai nepadeda ir matote, kad baimė stipriai kausto vaiką, patartina kreiptis į psichologą. 

Ikimokyklinio amžiaus vaiko baimės panašios į septyngalvį drakoną- vieną galvą nukerti, jos vietoje atauga kita. Todėl vieno universalaus patarimo, kaip elgtis tokiu atveju, negalima rasti.

Svarbiausia yra tėvams suprasti, kad vaikiškos baimės- dalykas rimtas ir į jas nevalia žiūrėti pro pirštus. Taip kaip skaudant pilvukui vaikui ieškome pagalbos, taip ir šiuo atveju reikėtų padėti vaikui.

 Ar Tavo vaikas turi panašių baubų? Kaip tvarkotės su jais?

Gintarep Gintarep 14. Aug 2015, 11:46

Pasidaryke darbelius, gaminkite tortus ir pan. -baimes dings