Kai tenka nakvoti pas draugus...

Kai tenka nakvoti pas draugus...

15. Jul 2014, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vasaros atostogos! Kas gali būti geriau vaikams! :) Tačiau jei jūsų vaikas šlapinasi į lovą - tai jam didelis stresas. Ką daryti, jei vaikas per atostogas ar stovykloje nori nakvoti pas draugus? Kaip kalbėtis su juo, kad jis dėl šios problemos nepradėtų šalintis bendraamžių? 

Pataria psichologė, psichoterapeutė Marija Vaštakė.

Tėvai yra paramos šaltinis, o ne baudėjai

Prieš paliekant vaiką stovykloje ar svečiuose su nakvyne, reikia apie enurezę pirmiausia pasikalbėti su suaugusiais, kurie tuo metu prižiūrės ir bus atsakingi už Jūsų vaiką, žinoma, to vaikui negirdint.

Stovyklos auklėtoja ar vaiko draugo mama turi būti informuoti apie vaiko problemą – šlapimo nelaikymą, kad vėliau tai nebūtų staigmena.

Dar labai svarbu pasikalbėti atvirai su vaikais, neslepiant, kad yra toks sunkumas. Svarbu, kad vaikas jaustų tėvų paramą, kad jie nebaudžia, nerėkia ir pasiruošę visuomet padėti bei suprasti. Vaikai turi jausti, kad tėvai yra paramos šaltinis, o ne baudėjai.

Vaikui ir taip labai sunku, pabudus ryte šlapioje lovoje, o jei jūs pasakysite:„ tu jau toks didelis ir vėl nenuėjai į tualetą…“ Jei vaiką gėdinsime ir barsime, visa tai peraugs į bendravimo sunkumą, vaikas šalinsis ir tėvų, ir draugų.

Su vyresniu vaiku galima kalbėtis apie tai, kaip jam atrodo, kodėl taip vyksta. Nes labai svarbu išsiaiškinti gilumines priežastis.

Kokios yra tėvų klaidos?

1.Viena iš didžiausių klaidų – vaiko kėlimas naktį ir vedimas į tualetą.

Priežastys, kodėl negalima kelti naktį vaiko?

-vaikas tokiu būdu neišsimiega,

-kėlimasis naktį sukelia vaikui neigiamas emocijas, nepasitikėjimą savimi ir neleidžia susiformuoti savaiminiam refleksui, kad jau laikas pačiam eiti į tualetą. Jis tuomet atsakomybę už vykstantį procesą perduoda tėvams, nes žino, kad vis tiek jie naktį jį pažadins.

Kai kurei vaikai nuo tokio žadinimo naktį išsigąsta ir išsivysto naktinė baimė.

2. Kita klaida - neduoti vaikui nuo šešių vakaro visiškai jokių skysčių, tokiu būdu dar labiau akcentuojama problema.

3. Trečia klaida - vaikui matant „apsaugoti“ lovą nuo sušlapimo, t.y. jam matant padėti paklotą ir pan.

Visa tai darant, problema tik fiksuojama su neigiamu atspalviu. Vaikas matydamas, kad yra patiesalas ant lovos, suvokia, kad tėvai netiki, jog problema išsispręs.

Ką reikėtų daryti?

Labai svarbu atviras tėvų ir vaiko kontaktas. Jei tai kartojasi, vyresniam vaikui reikia pasakyti, kad tai yra sunkumas, sutrikimas, liga, kad ji yra išgydoma ir nereikia jos gėdintis. Kaip sergama sloga, taip galima susirgti ir enureze.

Dar labai svarbu vaikui pasakyti tai, kad ne jam vienam yra tai, kad kiti irgi turi šį sunkumą.

Statistikos duomenimis, du pirmokai klasėje turi šį sunkumą. Tarp berniukų tai pasireiškia dažniau. Kai vaikai sulaukia dvylikos metų amžiaus, susivienodina šis skaičius – vienodai serga berniuka ir mergaitės

Enurezės priežastys:

-kai kuriems vaikams šis sunkumas atsiranda vos pradėjus lankyti mokyklą. Kai vyksta naujas etpas, pokytis gyvenime.

-stresas – artimo žmogaus netektis, kai vaikas būna kažkokio nutikimo liudininkas

-kai yra nesutarimai šeimoje (pvz.skyrybos).

Pradžioje, kai tėvai tik pastebi, kad kartojasi šlapinimasis į lovą, reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. Reikia ištirti vaiką, nes gali būti ir fiziologinės priežastys – šlapimo pūslės ar inkstų uždegimas.

Jeigu gydytojas atmeta fiziologinę priežastį, tik tuomet reikia kreiptis į psichologą. Jei pradžioje nepadeda vien psichoterapija, įjungiamas ir medikamentinis gydymas.

20130804201647-99202.jpg

Užeik į  www.vaikuenureze.lt ir papasakok apie ją draugei! Tegul informacija pasiekia tuos, kam ji labiausiai reikalinga!