Kai mama tampa mokytoja, Saulutė atsiveria tylos siena

Kai mama tampa mokytoja, Saulutė atsiveria tylos siena

11. Oct 2013, 08:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Projekto Į darželį su SAULE" dalyvės Saulutės žingsnelius į mokyklėlės “Strazdanėlės” Vaikų priežiūros centrą „MINIdarželis“ sekame jau daugiau nei mėnesį. Atrodo, jau būtų viskas gerai - ir pietų miegelis saldus, ir valgymas daugiau mažiau susinormalizavo, tačiau iškilo kitų problemėlių.

Saulutės mama Ilona yra mokytoja ir veda pamokėles minėtoje mokyklėlėje ir darželyje. Tad mamai iškilo klausimas - kaip pamokėlių metu paskirstyti dėmesį, kad nebūtų jo per daug dukrytei, bet kad ir nebūtų ignoruojama?

"Pagal dabartinę pamokėlių eigą aš matau, kad nuskriaudžiu dukrą, nes kur kas daugiau dėmesio skiriu visiems kitiems vaikams. Gal bijau, kad kiti nepagalvotų, jog išskiriu savo vaiką. Pamokėles vedu ir darželyje, ir mokyklėlėje, kur taip pat veduosi Saulytę. Dar pastebėjau, kad anksčiau pamokėlėse dukra aktyviai dalyvavo, dabar sėdi, nieko nedaro, nors ir žino bei viską moka. Atrodo, kad jai atėjo kažkoks tylos etapas, kai kaupiama kažkokia informacija... Kaip tokį vaiko elgesį galima suprasti? Ką daryti?" - štai kas pastaruoju metu neramina Iloną.

Tad nieko nelaukę vėl patarimo skubame pas mūsų jau pažįstamą, nuostabią psichologę Sonatą Vizgaudienę.

Atrodo, kad mama jaučia tam tikrą susidvejinimą - ji vienu metu turi būti ir mama, ir mokytoja. Manau, Ilona dar neatsakė sau į klausimą - kas ji tą pamokėlių valandėlę būna – ar mama, ar mokytoja. Jai tvirtai sau reikėtų pasakyti, kad tuo metu ji yra TIK MOKYTOJA (tik maža dalelyte mama). O Saulutę reikia priimti kaip visus mokinukus darželinukus. Tada pačiai mamai būtų paprasčiau žiūrėti į šią situaciją ir kitus vaikus.

Ilona sako, kad nenorėtų išskirti savo vaiko iš kitų, baimindamasi, kad dukrai nebūtų per daug dėmesio – neteisinga taip galvoti!

Jei tik mama atsakys sau į klausimą, kas ji yra tuo metu mokyklėlėje, tuomet jai visi vaikai taps lygūs tą valandėlę, ir ji tiek pat dėmesio skirs visiems vaikams. Saulutė turėtų kaip ir kiti vaikai atlikti užduotėles ir gauti lygiai tiek pat paskatinimų ar pastabų iš mokytojos-mamos.

Kodėl Saulei atėjo tylos periodas? Gal mergaitei pasidarė kažkas neaišku, ji užsisklendė dė to, kad galbūt gauna per mažai dėmesio nei yra įpratusi. O gal dukrytė jaučia mamos pasimetimą ir neramumą, kaip pasielgti vienoje ar kitoje situacijoje, todėl pirmiausia reikėtų mamai nusiraminti ir išsiaiškinti savyje, kokią poziciją ji užima pamokėlėse.

Nors nėra taip paprasta, tačiau patarčiau mamai kuo labiau atsiriboti nuo požiūrio "čia mano dukra, o čia svetimi vaikai" – reiktų elgtis kaip mokytoja su mokinukais.

Pabandykite tai ir stebėkite, kaip toliau dukrytė elgsis pamokėlių metu.

Sėkmės.

Sekite trimetės Saulutės žingsnelius į darželį projekte

 Į darželį su SAULE

20130912194032-54521.jpg

Ekspertai

Sonata Vizgaudienė

Psichologė, www.tevystespsichologija.lt
Sonata Vizgaudienė in-vecaku-skola
21. Oct 2013, 11:42

Kai as lankiau darzeli,mano mama buvo grupes aukletoja,bet ne tos,kurioje buvau as,o kitos. Paaugusi as jos paklausiau,kodel as nebuvau jos grupeje,ji atsake paprastai-butum neklausiusi..... Ir nejauciau jokio apmaudo 😀

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 11. Oct 2013, 18:10

Aš irgi galvoju, kaip nėra lengva būti "šiek tiek mama". Vis galvodavau, kaip jaučiasi tie vaikai, kurie turi mamas mokytojas ar klausės auklėtoja yra mama, manydavau, kad kaip tokiems vaikams gerai, viską mamos-mokytojos atleidžia, o išties turbūt sunkiau ir mamai, ir vaikui

11. Oct 2013, 15:54

Užduotis ne iš lengvųjų, sakyčiau...elgtis neišskiriant čia mano vaikai, čia ne mano...abejoju, jog tai išvis įmanoma...o gal?