Kad vasaros atostogos neapkarstų....

Kad vasaros atostogos neapkarstų....

06. Jun 2012, 10:00

Retas kuris mūsų per atostogas nekeliaujame. Ypač vasarą. Gerą atostogų nuotaiką ir įspūdžius labai lengvai gali sugadinti sušlubavusi sveikata. Kokie negalavimai ilsintis vargina dažniausiai? Ką reikėtų „įsimesti“ į kelioninę vaistinėlę?

 

Kur nors keliaujant, gydytojų ir vaistininkų teigimu, svarbiausia nepamiršti „asmeninių“ vaistų nuo lėtinių ligų, kuriuos vartoti reikia nuolat: diabeto, kraujo spaudimo, alergijos ir pan.

 

Nebevirškina

 

Atostogų metu, juolab išvykus į svečias šalis, taip ir maga paragauti vietinių patiekalų. Neretai tokie kulinariniai įspūdžiai tampa tikru išbandymu skrandžiui.

 

Sutrikusio virškinimo požymiai:

 -šleikštulys,

-vėmimas,

-pilvo skausmas,

-viduriavimas,

-karščiavimas,

-užkietėję viduriai.

 

Išvardintieji simptomai gali išryškėti po kelių valandų ar net dienų, bloga savijauta - varginti labai individualų laiko tarpą. Tai lemia virškinimo sutrikimo pobūdis, žmogaus organizmo imuninė sistema, genetinės savybės.

 

Kaip sau padėti?

 

Būtina gerti kuo daugiau skysčių. Vandenį, anot mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkės Virginijos Bečelytės, rekomenduojama gurkšnoti mažais gurkšneliais, kitaip tariant, litras vandens turėtų būti išgeriamas per valandą – dvi. Apsinuodijus veiksmingos aktyvintos anglies tabletės. Pilvo pūtimą sumažina simetikono, o nevirškinimą (kai raugėjama maistu, tulžimi) įveikti padeda fermentiniai preparatai.

 

Užkietėjusius vidurius efektyviai laisvina specialūs laisvinamieji preparatai, taip pat daugelis vaisių ir daržovių, nes jų sudėtyje yra skaidulinių medžiagų. Geriausiomis vidurių laisvintojomis laikomos slyvos, vyšnios, agrastai, persikai.

 

Patarimas:

 

Norint išvengti virškinamojo trakto negalavimų, svečiose šalyse rekomenduojama nesirinkti neaiškios kilmės, ypač gatvės ar paplūdimio prekeivių pagaminto maisto, stengtis kuo dažniau valgyti kavinėse, restoranuose termiškai apdorotus patiekalus. Gerti reikėtų tik pramoninio išpilstymo gėrimus, kitaip tariant, vandenį iš butelio.

 

Juo, o ne tekančiu vandeniu iš čiaupo, patariama plauti netgi gatvėje pirktus vaisius ar daržoves. Labai svarbu nepamiršti elementarių higienos taisyklių – kuo dažniau plauti rankas.

 

„Užgulė“ nosį


Peršalti atostogaujant, V. Bečelytės teigimu, labai lengva dėl pasikeitusio klimato, iš kondicionuojamų patalpų einant į karštį ir atvirkščiai.

 

Peršalimo simptomai: sloga, kartais karščiavimas, galvos skausmas, nuovargis, bendras silpnumas, apetito stoka. Po dienos ar dviejų gali pradėti perštėti ar skaudėti gerklę, atsirasti kosulys.

 

Kaip sau padėti? Esant nosies paburkimui, kai sunku kvėpuoti, „Camelia“ vaistininkės tvirtinimu, padės lašai ar vietinio poveikio purškalai į nosį. Efektyvu nosies gleivinę plauti jūros vandeniu, fiziologiniu druskos tirpalu. Gerklės skausmą, sausą kosulį palengvina augalinės pastilės, atsikosėjimą skatina įvairūs sirupai, pavyzdžiui čiobrelių, svilarožių. Blogai jaučiantis, patartina vartoti vaistus nuo peršalimo.

 

Patarimas: peršalus būtina gerti kuo daugiau šiltų skysčių. Pastarieji suskystina nosies, ryklės gleivinių sekretus, tad uždegimą sukeliantys mikroorganizmai iš organizmo yra tikrąją ta žodžio prasme išplaunami. Rezultatas – tampa lengviau kvėpuoti, paprasčiau atsikosėti.

 

 „Jūros“ liga


Šis negalavimas vargina ne tik keliaujančiuosius laivu, „užsupti“ gali ir važiuojant automobiliu, skrendant lėktuvu.

 

Simptomai: pykinimas, galvos svaigimas, prakaitavimas, vėmimas, prasta savijauta.

 

Kaip sau padėti? „Jūros“ ligos išvengti padeda specialios tabletės, kurių galima įsigyti vaistinėse. Pirmuosius šleikštulio simptomus efektyviai sumažina skiltelė citrinos, mėtiniai ar imbieriniai ledinukai, kramtomoji guma.

 

Patarimas: turint polinkį į šią ligą ar pajutus pirmuosius jos simptomus, nepatartina važiuojant, plaukiant ar skrendant skaityti. Geriau nesėdėti atbulomis judėjimo krypčiai. Prieš kelionę rekomenduojama nevalgyti, nevartoti alkoholio. Jei įmanoma, patartina atidaryti langą, kad įeitų gryno oro.

 

„Pirmajai“ pagalbai


Keliaujant labai lengva nesunkiai susižaloti: nusibrozdinti, įsipjauti, ant kojų pritrinti pūslių, susitrenkti raumenis, patempti raiščius, sausgysles ir panašiai. Tokiais atvejais, pasak „Camelia“ vaistininkės V. Bečelytės, labai praverčia antiseptinės priemonės (vandenilio peroksidas, jodas) žaizdoms dezinfekuoti. Atostogaujant pravartu su savimi turėti tvarsčių, vienkartinių pleistrų, tepalo bei nuo skausmo ir uždegimo. Tikrai nepamaišys ir priemonės, atbaidančios vabzdžius, pantenolio purškalas – pastarojo gali prireikti skaudžiai nudegus odą saulėje. 

 

Saugios kelionės!