Ką sakyti vaikui, kai miršta jo augintinis

Ką sakyti vaikui, kai miršta jo augintinis

30. Jul 2015, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar yra tekę atsidurti tokioje situacijoje: vieną rytą mylimas vaiko gyvūnėlis nebegyvas? 

Naudingi patarimai:

1. Dovanodami vaikui naminį gyvūnėlį, pagalvokite, kad kada nors ateis diena, kai žiurkėnas ar papūgėlė nugaiš. Verta iš anksto apmąstyti, kaip elgsitės tada. 

2.  Dauguma vaikų iki šešerių metų nesuvokia mirties esmės. Jie žino, kad miręs yra kitoks, bet koks tiksliai – neaišku.

3.  Maži vaikai nesupranta, kad mirtis - negrąžinama ir neišvengiama. Ikimokyklinukai laukia, kada jų gyvūnėlis atsibus.

4. Dauguma vaikų gali galvoti, kad padarė kažką bloga, ir dėl to gyvūnėlis mirė. Vaikai sako, kad jie buvo supykę ant gyvūnėlio dėl ko nors (pvz., išlieto vandens, nuverstos gėlės ar suplėšyto popieriaus lapo) ir todėl jis mirė. Paaiškinkite, kad jis niekuo dėtas, ir kad jei taip jau atsitiko, taip ir turėjo būti.

5. Didžiausia dilema po gyvūnėlio netekties – stengtis kuo greičiau įsigyti kitą ar palaukti, rinktis tos pačios rūšies ar kitos?

6. Pasikalbėkite apie tai su vaiku, išsiaiškinkite, ką jis apie tai galvoja. Jūsų staigmena (jei namo parnešate kitą gyvūnėlį) gali visai nepasiteisinti. Vaikas gali priešiškai reaguoti į naują įnamį.

Ar yra tekę patirti kažką panašaus? Kaip elgėtės?