Ką daryti, jeigu vaikas verkiant nustoja kvėpuoti?

Ką daryti, jeigu vaikas verkiant nustoja kvėpuoti?

27. Jul 2017, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Klausk specialistų apie tai, kas Tau rūpi redakcija@mamyciuklubas.lt – ir Tau jie būtinai pasistengs atsakyti.

Mama:

Kai savo sūneliui kartą nedaviau žaisti su vienu žaisliuku, šis taip supyko, kad pradėjo verkti, verkimo metu nustojo kvėpuoti, pamėlynavo veidukas, užsivertė akytės ir truputį suglebo. Taip išsigandau, nebežinojau ką daryti, gerai, kad ne viena namie buvau, puolėme purtyti. Ir labai greitai atsigavo, toliau žaidė, truputį paskaičiau internete, pasirodo, taip būna daugumai mažylių, ypač jautriems vaikučiams.

Psichologė Vika Aniulienė:

Afekto-respiratoriniai spazmai - tai jautrių, aktyvių, emocionalių vaikučių problema, gydymo nėra ir tai išaugama iki 3 metų, kartais vėliau.

Pirmiausia, ką galėčiau rekomenduoti, kad tokių spazmų išvengtumėte:

1. Raminamosios arbatėlės

2. Raminamosios vonelės

3. Verkimo metu stenkitės nukreipti dėmesį

Kadangi vaikams nerekomenduojama verkti nei "ožiuojantis", nei iš skausmo, nes verkimas gali iššaukti tokius spazmus, reiktų stengtis, aišku, to vengti. Tačiau neužsiauginti ožiuko. 

Nukreipiant dėmesį, pasiūlant kitą veiklą. Vaikai labai jautrūs ir greit pajaučia, kad iš tiesų jiems viskas galima ir netrukus gali pradėti tuo manipuliuot. Dėl to rekomenduočiau auklėt griežtai, bet švelniai ir teisingai.

Toks auksinis viduriukas.

Kaip nurimti mamytei? Tokie spazmukai dažnai nesikartoja. 2-3, kartais 4 kartus amžiuje nuo 1-3 metų. Bet vėl gi visų vaikiukų atvejai skirtingi.

Dažniausiai pirmas kartas būna pats "įsimintiniausias" ir "baisiausias". Išgąsčio ir pasimetimo netrūksta. Galbūt padėtų Jums nusiraminti, jei įsigilintumėte, kas tuo metu vyksta vaiko organizme: vaikas pradeda verkt, įsiverkia ir prasideda verkimas dėl verkimo (isterija).

Vaikas taip įsijaučia į tą isteriją, jog pamiršta įkvėpt ir užsispazmuoja kvėpavimo takai. Vertėtų išmokti gaivinti, žinoti, kaip tai daryti. Priimkit tą situaciją ne kaip mirtiną, bet paprasčiausiai kaip priminimą vaikui "nepamiršk kvėpuot". 

Ir iš tiesų situacija gali būti pavojinga, jei vaikas vienas (tačiau isterijos būnant vienam neištinka). Čia panašiai kaip su užspringimu. Jei užspringimas rimtas ir žmogus vienas – pasekmės rimtos, bet jei žmogus tarp žmonių ir jam suteikiama pagalba - viskas išsisprendžia.