Ką daryti, jei vaikas darželyje nevalgo?

Ką daryti, jei vaikas darželyje nevalgo?

25. Apr 2022, 14:53 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pasak Šilagėlės darželio pedagogės Kornelijos Kačinskienės, adaptacijos darželyje metu viena iš galimų vaikų reakcijų yra valgymo sutrikimai. Sutrikimus gali sukelti ne vienas gyvenimo pokytis, o keli.

Galbūt pradėjęs lankyti darželį vaikas ten nevalgo, nes išgyvena nerimą dėl adaptacijos, galbūt jam nepatinka darželio maistas, o gal tuo pat metu jo gyvenime vyksta kiti svarbūs dalykai: tėvų skyrybos, artimo žmogaus netektis, gyvenamosios vietos pakeitimas, šeimoje atsirado naujas narys.

Jei namie viskas gerai, o darželio lankymas yra vienintelis naujas dalykas vaiko gyvenime, tuomet po keleto mėnesių valgymo problemų turėtų nebelikti. 

Jeigu pastebite požymius, kad vaikas jaučiasi nesaugus darželyje (vis dar sunkiai išsiskiria su tėveliais ryte, atrodo liūdnesnis, piktesnis, dirglesnis, atsirado kitų elgesio ir emocijų pokyčių), gali būti, kad vaikas blogai jaučiasi (stresas dėl adaptacijos) ir tai panašiau į pagalbos šauksmą, o jei vaikas jaučiasi darželyje saugus (linksmas, žvalus, prieš darželį ir grįžęs iš jo pavalgo visaverčio maisto, tuomet gali būti, jog vaikui tiesiog nepatinka darželio maistas.

Tačiau nepamirškite, kad priprasti prie nematytų, neragautų patiekalų reikia laiko. Jei situacija po 2-3 mėnesių negerėja ir vaikui tenka daželyje būti alkanam nuo ryto iki vakaro, tuomet pasistenkite, kad vaikas kokybiškai pavalgytų pusryčius ir vakarienę namie (maistas turėtų būti kaloringas, sveikas, įtraukta daug daržovių ir vaisių).

Galite su vaiku pakalbėti, kad jis suvalgytų bent jau tą kas patinka: duoną, bulves be padažo ar košę.