Jei 4-5 metų darželinukas šlapinasi pietų miego metu..

Jei 4-5 metų darželinukas šlapinasi pietų miego metu..

15. Aug 2018, 07:10 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kalbant apie vaikų enurezę, reikia prisiminti, kad ji yra dviejų tipų - pirminė ir antrinė.

Pirminė enurezė – kai vaikas šlapinosi į lovytę be pertraukos ir neturėjo „sauso periodo“ ilgiau nei pusę metų.

Antrinė enurezė  kai vaikas nebesišlapino į lovą kurį laiką, bent daugiau nei pusę metų, ir staiga pradeda vėl šlapintis. To priežastys dažniausiai būna psichologinės – pradėtas lankyti darželis, tėvų skyrybos, staigus išgąstis ir kt. Tai priežastys, kurios reikalauja psichologo ar psichoterapeuto konsultacijos.

Neretai tėvai, susidūrę su šia problema, klausia, nuo kokio vaiko amžiaus jau laikoma, kad vaikui yra naktinė enurezė. Pasak vaikų nefrologės, prof. Augustinos Jankauskienės, gydymas pradedamas ne anksčiau kaip nuo 5 metų amžiaus. Kitaip tariant, jei jūsų atžala (3-4 m.) ir pasišlapina kartais į lovą, tai dar nelaikoma, kad jis jau turi enurezės bėdą.

Jeigu vaikas, kuris turi bėdų su šlapimo nelaikymu naktį, miega pietų miego darželyje, „avarija“ gali nutikti ir tuo metu. Ką daryti? Pirmiausia apie tai turite pasikalbėti su grupės auklėtojais.

Vaikų darželio lankymas – tai vienas iš tų veiksnių, kuris gali kelti įtampą ir stresą vaikui pirmomis dienomis. Todėl jei enurezė buvo problema vaikui naktį namuose, tai gali nutikti ir dienos miego metu darželyje. Tai dar paskatina ir padidėjęs vaiko jaudulys naujoje aplinkoje.

Apie vaikučio šlapimo nelaikymo bėdą būtinai iš anksto pasikalbėkite su auklėtoja ar grupės vadovais, taip pat aptarkite, kokio jūs būdo kovoje su enureze laikotės, kaip stengiatės ją įveikti, kad vaikas jaustųsi kuo jaukiau ir patogiau.

Pasak psichologų, būtina bendradarbiauti su auklėtojais, kad jie laikytųsi tos pačios pozicijos ar metodo, kokį jūs naudojate namie, pasišlapinus vaikui lovytėje.

Paprastai situaciją paaštrina tai, kad tai įvyksta kitų vaikų akyse, o jų reakcija yra skirtinga. Šioje situacijoje būtina suaugusiojo parama ir patarimas, kad vaikas jaustųsi saugus, pabudęs šlapioje lovytėje darželyje.

Atminkite, kad auklėtojai vaikų darželyje yra pagalbininkai kovoje su enureze. Vaikams svarbu jausti, kad juos supranta ir stengiasi pagelbėti. Meilė ir nuoširdumas – geriausia viso ko pradžia.

Jei jūsų vaikutis šlapinasi į lovą, Mamyčių klubas rekomenduoja ypatingas sauskelnes-kelnaites DryNites, kurios skirtos palengvinti kovą su enureze.

20170629111236-63753.jpg