Internete be priežiūros palikti vaikai – kodėl verta sunerimti?

Internete be priežiūros palikti vaikai – kodėl verta sunerimti?

16. Nov 2017, 06:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar jaučiatės taip, lyg Jūsų vaikas žino daugiau apie kompiuterines technologijas nei Jus? Esate ne vieninteliai tėvai, susiduriantys su šiuo sunkumu. Internetinės svetainės, socialiniai tinklai ir kompiuteriniai žaidimai neretai kelia susirūpinimą ne vienam savo atžala saugančiam tėvui. Visą rudenį knygynų tinklas "VAGA" kvies į paskaitų ciklą tėvams, apie saugų vaikų elgesį internete.

Renginiai apie saugų elgesį internete knygynuose „VAGA“ vyks iki rudens pabaigos

ESET Lietuva drauge su knygynų tinklu "VAGA" ruošia paskaitų ciklą tėvams, apie saugų vaikų elgesį internete. Paaskaita vyks Vilniuje, prekybos centre "Ozas", lapkričio 16 dieną, nuo 18 valandos. Visi norintys kviečiami ir sužinoti daugiau apie saugų vaikų elgesį internete.

Spalio 16 dieną paskaita vyko ir Kaune. Jos metu susirinko įvairaus amžiaus vaikų tėvai – atvyko net ir ant rankų supuojami kūdikiai. Ketverių metų mažylės mama Rima, tiegė, kad jos dukra nuolat reikalauja išmanaus telefono ir noriai prie jo leidžia laiką: „labai svarbu žinoti, kas vaikams gali pakenkti internete. Dabar rūpi tik filmukai, tačiau vėliau bus sunku prižiūrėti, ką gi ji veikia – kalba su draugais, kokiose svetainėse lankosi. Labai reikalingos tokios paskaitos, nes sunku rasti naudingos informacijos. Greitai vaikai žinos daugiau už mus, ką darysime tuomet?“, juokavo renginio dalyvė. 

Knygynų tinklo VAGA atstovė Milda Savickaitė, paklausta, kaip kilo mintis rengti tokių paskaitų ciklą, sakė: “VAGA visuomet palaiko ir prisideda prie aktyvių partnerių užmojų. Kartu su ESET turėjome puikų renginį vasarą, kuris sulaukė didelio dėmesio ir teigiamų atsiliepimų iš atvykusių tėvų. Šį judėjimą norime plėtoti aktyviai ir rudens sezoną. Juk vaikų saugumas – vienas svarbiausių dalykų puoselėjant pilietišką ir atsakingą visuomenę.“, kalbėjo knygyno atstovė. 

Daugiau informacijos apie vaikų saugumą internete galėsite sužinoti paskaitų metu prekybos centre "Ozas", lapkričio 16 dieną, nuo 18 valandos. Bus galima susipažinti su pagrindinėmis taisyklėmis ir programomis, kurios padės užtikrinti saugesnę vaiko elgseną internete jo amžiaus grupėje. Paskaita skirta tėvams ir mokytojams, kurie nori geriau suprasti internetinių technologijų įtaką jaunajai kartai. Atvykusiems organizatoriai žada naudingų dovanų ir prizų. Daugiau informacijos apie renginius rasite nuorodoje: https://goo.gl/SRrAkk 

Jaunieji internautai – kokie pavojai jų tyko?

ESET Lietuva kibernetinio saugumo specialistai pataria: 

1: Kompiuteryje ar kitame įrenginyje sukurkite vartotojo paskyrą savo vaikui. Tai yra pirmasis žingsnis, norint stebėti jos ar jo veiklą internete. Sistemos administratoriaus vaidmuo visuomet turėtų atitekti suaugusiajam.

2: Visuomet atnaujinkite tėvų kontrolės įrankius ir antivirusinę programą.

3: Sekite vaiko naršymo istoriją. Jei ji ištrinta, turite progą pasikalbėti.

4: Prižiūrėkite interneto kamerą. Įsitikinkite, kad kai ja nėra naudojamasi, ši yra išjungta ar uždengta.

5: Patikrinkite vaiko socialinių tinklų nustatymus. Proflis, kuriuo yra naudojamasi viešai, be jokių ribojimų, jauną žmogų gali pastūmėti į pavojų

Tėvai taip pat turėtų išlikti budrūs ir neleisti savo vaikams naršyti svetainėse prieš tai jų nepatikrinę. Šiam darbui gelbėja technologijos, skirtos užtikrinti saugų vaikų naršymą internete ir prevenciją nuo galimų pavojų.

Dažniausiai vaikų tykantys pavojai naršant internete: 

Priekabiavimas internete ir kibernetinės patyčios - tėvai neretai per vėlai sužino, su kuo bendrauja jų vaikai. Kibernetinės patyčios dažniausiai vyksta internete, bet telefonai ar žaidimų platformos taip pat neturi imuniteto šiam kenkėjiškam elgesiui.

Finansinės operacijos - kol vaikai ne visai supranta, kad prieš siunčiant bet kokius asmeninius duomenis reikia apgalvoti, kam ši informacija pateikiama, jie tai turėtų daryti tik su tėvų priežiūra.

Netinkamas turinys - pornografija, šaunamieji ginklai, žiaurūs vaizdai ir kita netinkama informacija yra labai lengvai randama internete. Dar vis tik nedidelis kiekis svetainių pateikia pranešimus apie vaikams netinkamą turinį ar taiko kitus turinio blokavimo nepilnamečiams įrankius. Šiose svetainėse neretai gresia pavojus parsisiųsti ir kenkėjišką programą bei kompiuterinį virusą. 

Priekabiavimas - Jis vyksta tuomet, kai suaugusieji, kurdami palankią, draugišką ir pasitikėti verčiančią aplinką, įtikina vaikus atlikti įvairius seksualinius veiksmus. Daugeliu atveju tam, kad užmegztų artimesnius santykius ir taip galėtų lengviau suorganizuoti susitikimą gyvai, suaugusieji apsimetinėja vaikais. 

Erotinio pobūdžio žinutės - ši veikla yra susijusi su erotinio turinio el. laiškais. Tobulėjant technologijomis nerimą kelia tai, kad nuo šiol galima susirašinėti ne tik tekstinėmis žinutėmis, bet ir keistis nuotraukomis ar vaizdo įrašais. Šiuo atveju, tai taip pat tapo įprastu dalyku, ypač dabar, kai vaikai nuolatos naudojasi savo mobiliais įrenginiais. Šie įrenginiai gali būti pasiekiami ir be vartotojo susitikimo, jeigu į aukos kompiuterį patenka kenksmingas virusas, gebantis prisijungti prie internetinių kamerų ir t.t.

Daugiau patarimų šiuolaikiniams tėvams galite rasti www.saugivaikyste.lt