Ikimokyklinuko pusryčiai: patarimai ir receptai

Ikimokyklinuko pusryčiai: patarimai ir receptai

29. Jul 2013, 12:13 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Gydytojai ir mitybos specialistai rekomenduoja, kad vaikas, atsikėlęs ryte, pavalgytų ne vėliau kaip per porą valandų.

Jei jūsų vaikas valgo tris kartus per dieną, pusryčiai turėtų sudaryti 30 procentų jo dienos raciono energinės vertės, o jei 4 kartus per dieną – 25 procentus.

Tačiau šiais laikais, kai visi bėga ir skuba, ryte pusryčius nėra kada ruošti – tvirtina daugelis tėvų. Paprasčiausiai įpilti vaikui pieno ir suberti sausus dribsnius. O virti košę ar kiaušinį jau nebėra kada.

Bet atminkime, kad pusryčiai turi būti ne tik pakankamai maistingi, bet ir naudingi. Svarbu, kad pusryčiai suteiktų energijos visai dienai.

Pasak mitybos specialistų, pusryčiams geriausiai tinka daug angliavandenių ir baltymų turintys produktai: košės, varškė, jogurtas, vaisiai, kiaušiniai. Patarimas skubantiems: iš vakaro užmerkite kruopas – ryte jas virti reikės kur kas trumpiau. Be to, jei paruošite pusryčius mažyliui, kartu su juo rytais imsite valgyti ir jūs. Taip juk smagiau.

Kas tinka vaiko pusryčiams:

Įvairios košės

Vaikų pusryčiams labai tinka daug sudėtinių angliavandenių turintis maistas, kuris aprūpina organizmą energija, pavyzdžiui, košės, duona. Košes galima rinktis įvairias: avižinę, miežinę, grikių ir kt. Rytinę košę galima pagardinti šviežiais ar džiovintais vaisiais.

Sveiki sumuštiniai

Sumuštiniams geriau rinktis viso grūdo duoną, kuri kepama iš miltų, gautų sumalus visas grūdo dalis, taip pat ir sėlenas. Joje daugiau organizmui naudingų skaidulinių medžiagų. Sveika valgyti duoną su grūdais, saulėgrąžomis ir pan. Ant duonos galite dėti sūrio, kumpio, dešrytės. Sviesto ar margarino vartokite saikingai, o patį sumuštinį visuomet galima papuošti salotos lapu, šviežio agurko ar pomidoro griežinėliu.

Varškė, pagardinta uogomis

Varškė - daug visaverčių baltymų turintis produktas, ją pagardinkite mėgstamais vaisiais, uogomis ar jogurtu. Uogienę ar džemus naudoti geriau išimtiniais atvejais, nes juose gausu nereikalingo cukraus.

Virti/kepti kiaušiniai

Kitas greitų pusryčių variantas – virti ar kepti kiaušiniai. Juose yra gausu baltymų, mineralinių medžiagų, vitaminų A, D ir B2. Kiaušinius galima pagardinti įvairiomis daržovėmis: svogūnais, špinatais, paprika. Tačiau jei vaikams kiaušiniai yra sveikas ir naudingas valgis, suaugusieji turėtų prisiminti, kad kiaušiniuose yra nemažai cholesterolio, tad piktnaudžiauti jų patiekalais nereikėtų.

Sausi pusryčiai

Dėmesio! Iš kukurūzų pagamintuose sausuose pusryčiuose būna daug druskos, o saldžiuose, šokolado skonio sausuose pusryčiuose – cukraus. Iš tokio tipo pusryčių geriausiai rinktis javainius su grūdais, dribsnius ar sausus pusryčius su visų grūdo dalių miltais ir užpilti liesu pienu ar jogurtu.

Ką atsigerti?

Sveikiausia yra gerti vandenį. Taip pat galite pasirinkti naminį vaisių, uogų kompotą. Būtina vengti saldžių gazuotų gėrimų, nes juose yra daug cukraus.

Kas būna ant jūsų pusryčių stalo?