Būreliai patiems mažiausiems

Būreliai patiems mažiausiems

26. Aug 2012, 00:00

 

Artėjant rudeniui, susimąstome apie būrelius savo mažiesiems. šį kartą - apie pačius mažiausius. Ar verta vesti metų "leliuką" į kokią mokyklėlę?

 

Konsultuoja Lietuvos vaikų ir jaunimo centro (www.lvjc.lt) direktoriaus pavaduotoja Agnė Ambrukaitienė.

 

 Nuo kokio amžiaus rekomenduojama papildoma veikla, vadinamieji būreliai, vaikui?

 

Yra specialių veiklų, kur laukiami patys mažiausi kūdikiai, tarkim, keturių mėnesių. Tai dažniausiai tam tikros muzikos mokyklėlės. Yra netgi mokyklėlių besilaukiančioms mamoms, taigi vaikučiams mamos pilvelyje. Tokie užsiėmimai dažniausiai yra terapinio pobūdžio, skirti nėščiųjų atsipalaidavimui. Mūsų centre užsiėmimai prasideda vaikučiams nuo vienerių metų.

 

Užsiėmimuose patiems mažiausiems, nuo vienerių iki trejų metų, kartu su vaikučiais dalyvauja jį atlydėjęs žmogus - mama, tėtis ar auklė. Mažas vaikas dar nedrįsta pasilikti vienas su mokytoja, todėl jam daug geriau ir saugiau, kai šalia artimas žmogus. Pastebėjome, kad tokie užsiėmimai patinka ir mamoms, jos turi puikią progą pabendrauti tarpusavyje.

 

Kokia prasmė tokių užsiėmimų, skirtų patiems mažiausiems?

 

Pagrindinis tikslas – kad vaikas augtų kaip asmenybė ir lavėtų. Visuose juose ugdymas parenkamas atsižvelgiant į vaiko amžių. Tokių vaikų nemoko akademinių dalykų – kaip piešti ar dainuoti, bet ugdomi kiti tokiam amžiui svarbūs aspektai: vaiko ritmo, muzikos pojūtis, bendravimo įgūdžiai su kitais vaikais. Tokie užsiėmimai orientuoti ne į konkretaus dalyko mokymą, o į bendrą vaiko lavinimą, ugdymą, jo pasaulio suvokimą. Kitaip tariant, ugdomi jo bendrieji gebėjimai.

 

Vėliau, nuo trejų metų, yra veiklų, skirtų ne tik bendriesiems vaiko gebėjimams skatinti, bet ir orientuotų į konkretų užsiėmimą - šokiai, dailė, sportas. Mūsų centre veikiančioje „Nykštuko“ mokyklėlėje skirtingo amžiaus vaikams parenkami skirtingi užsiėmimai. Tokio amžiaus vaikams geriau trumpesni ir skirtingi užsiėmimai, o ne vienas ilgas. Tarkim, pusvalandis dailės, muzikos, mankštos salėje.


Kaip Tu vertini būrelius ir mokyklėles patiems mažiausiems?

26. Aug 2012, 21:57

As vedziau savo dukriuke i Yamahos muzikos mokyklele nuo metuku.Jai labai patiko,taip islankeme 4metus 😀 Dabar leidziu jai rinktis,ko ji noretu-groti,dainuoti ar sportuoti.....