Berniukų ir mergaičių piešiniai skiriasi

Berniukų ir mergaičių piešiniai skiriasi

08. Dec 2012, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jei auginate berniuką ir mergaitę, tikriausiai pastebėjote, kad gana skiriasi jų piešiniai. Tai natūralu, sako "Mamyčių klubą" konsultavusi ikimokyklinio ugdymo pedagogė Rūta Jurėnienė.

Vaikai noriai piešia

Vaikai mėgsta piešti, ir, turbūt, pačių ankstyviausių jo piešinių jūs, tėveliai, net nepastebėjote. Kodėl taip sakome? Kai kūdikis ragauja naujų skonių, jis kartais mėgsta įkišti pirštuką ar pamerkti rankytę į jogurtą, uogienę, mamos išvirtą daržovienę. Jei tokiu pirštuku vaikas po netyčia pabrauks per stalą, sieną ar sofą, tai ir galima laikyti jo pirmuoju „piešiniu“. Pirmąsias tikras priemones piešti tėveliai paprastai vaikučiams duoda apie pirmuosius gyvenimo metus.

„Namų darželio“ pedagogė Rūta Jurėnienė sako, kad vaikams piešti yra įgimta, todėl, net jei jų specialiai  nemokintume piešti, padavus lapą popieriaus ir priemonę, jis imtų piešti. „Visi galvoja, kad vaiką reikia mokyti piešti, tačiau tai yra prigimtinis jam dalykas, ir net jei jam neduotumėte jokių priemonių, vaikas vis tiek pieštų, pavyzdžiui,  pirštu smėlyje“.

Piešti kartu ar ne?

Pradėjęs piešti vaikas  stengiasi į šį procesą įtraukti ir senelius ar tėvelius.  Pastariesiems kyla klausimas, kaip elgtis tokiu atveju: parodyti vaikui, kaip piešiamas kačiukas, rūkstantis namas su dūmais, ar leisti  vaikui fantazuoti pačiam, nieko nesakant ir neprimesti savo pasaulio suvokimo.“Mes laikomės tokios nuostatos, kad vaikui iki septynerių metų reikia netrukdyti“ – sako „Namų darželio“ pedagogė Rūta Jurėnienė.

Tai reiškia, kad geriausia būti šalia vaiko, jeigu jis to nori ir prašo, tačiau nereguliuoti to, ką ir kaip piešia vaikas. Tegul būna jis pats savo kūrybos ir fantazijos šeimininkas.

Linijos, apskritimai ir galvakojai

Kone visi vaikai piešti pradeda panašia seka: pirmiausia vaikas piešia linijas, tada – apskritimus. Trimetis suvokia save kaip asmenybę, todėl nupiešia apskritimą ir jame padeda tašką, tarsi sakydamas „tai aš“. Galvakojai – tai vadinamieji žmogaus piešinio pirmtakai. Vaikas piešia apskritimą (galva) ir du pagaliukus (kojos).

Tik vėliau mokosi nupiešti kitas kūno dalis – rankas, ausis, nosį ir t.t. Įdomu tai, kad vaiko piešiniuose žmonės ir kiti objektai iš pradžių būna pakibę ore, o tik vaikui bręstant leidžiasi ant žemės.

Berniukai ir mergaitės

 „Namų darželio“ pedagogė sako, kad normalu,  jog berniukas ir mergaitė piešia skirtingai. „Tipiškas berniuko piešinys yra toks, kuriame pavaizduota kova, veiksmas, jame visko daug, o veikėjai juda, kovoja, kažką daro. Tuo tarpu mergaičių piešiniai – labiau statiški, dekoratyvūs. Jei juose ir yra daug veikėjų, jie nejuda“ – aiškina pedagogė.

Juodos spalvos nereikia bijoti

Dažnai tėveliai išsigąsta, kad vaikai piešia juoda spalva, tačiau, kaip sako „Namų darželio“ pedagogė, tai tėra plačiai paplitęs stereotipas. Iš tiesų juoda spalva yra labai kontrastinga, ryški, todėl ypač maži vaikai ją mėgsta.