Ar verta vežtis vaikus į kapines? Specialisto patarimai

Ar verta vežtis vaikus į kapines? Specialisto patarimai

01. Nov 2013, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Šį savaitgalį daugelis šeimų važiuos ar eis aplankyti mylimų žmonių, kurie paliko šį pasaulį ir dabar ilsisi kapinėse. Bet tuo pačiu kyla klausimas - ar verta į tokią liūdną ir atšiaurią vietą vežtis vaikus? Gal kol maži geriau negąsdinti ir nepasakoti apie mirtį?

Kalbiname Vytauto Didžiojo universiteto psichologijos docentą Visvaldą Legkauską. 

"Verta. Vienas dalykas - tai yra vaiko socializavimas į tradicijas, o kitas - giminės šaknų nepraradimas ir prisiminimas. Juk jei seneliai anksti mirė, po kurio laiko vaikui jie tampa lyg neegzistuojantys, o nuėjimas į kapines išsaugo atminimą", - teigė specialistas.

Todėl vykdami į kapines nepamirškite vaikams papasakoti kodėl minime tokią dieną ir kokios mūsų šalies tradicijos. Taip pat plačiau pasidalinkite prisiminimais apie mirusį žmogų, papasakokite mažyliui kas su juo jį siejo, gal kaip jie leisdavo laiką kartu ir kitus gražius dalykus.

"Kitas dalykas, kodėl verta apsilankyti kapinėse - tai vaikui padeda suformuoti supratimą apie mirtį. Jis sužino kas yra mirtis ir kaip tai veikia", - patarė V.Legkauskas. Nereikia detaliai pasakoti kas ten dedasi po žeme ir kaip žmogus pūna, bet akcentuokite tai, kas dažnai užrašyta ant antkapio: "Čia ilsisi ramybėje...". Senelis ilsisi, todėl kapinėse turi būti ramu, negalima bėgioti ir triukšmauti. 

"Na, o paskutinis pliusas - dažniau būnant kapinėse vaikas jų nebijos ir televizijai bus sunkiau suformuoti kapinių baimę. Dabar dažnai vaikai kapines mato tik "siaubekuose" ir tuomet jų bijo. Todėl lankymasis kapinėse yra gera estetinė patirtis, juk iš tiesų degant žvakutėms per Vėlines ten yra jaukiau," - pasakojo psichologas. 

Tad, nusiteikę ramiai ir pagarbiai pasiimkite mažuosius ir keliaukite į kapines aplankyti ten besiilsinčių ramybėje. O jeigu neturite ką lankyti, pasirūpine žvakutėmis tiesiog uždekite jas ant apleistų kapų. 

Ekspertai
04. Nov 2013, 10:45

Mūsu dukra niekada nepraleidžia progos važiuoti į kapines,tiesa kartais nesivežame,nes pradeda daryti savo tvarką.Ji 5,5metų.Visų Šventų dieną vežėmės vakare,kai visur šviečia žvakutės.Liko labai sužavėta.

03. Nov 2013, 15:25

Mūsų mažoji irgi labai mėgsta važiuoti į kapines, patinka uždegti žvakes, pasitvarkyti. Mes gan dažnai lankomes kapinėse, tačiau vieną vakarą po apsilankymo kapinėse (dabar vaikui 4 metai) prieš miegą pradėjo verkti ir labai nerimavo kad mes su vyru mirsime ir ji pasiliks viena. Teko ilgai aiškinti ir raminti,jog mes kol kas nemirsime. O ji vistiek viską priima savaip ir į kiekvieną paiškinimą užduoda klausymą "kodėl".Žodžiu, taip gaila buvo žiūrėti į tokį sugraudintą vaiką ☹

02. Nov 2013, 10:20

mes tai pat visada vezames savo vaikus i kapines,viresnieji jau paugliai visada juos vezemes i kapines,dabar 4m sunu vezames i kapelius,aplankyti artimuju ir parodyti kaip grazu kai daug zvakeliu sviecia

02. Nov 2013, 09:53

Kad kapines liudna ir atsiauri vieta,nepavadinciau. Ten dvelkia kazkokia ramybe greiciau....Ypac,kai dega sitiek zvakiu per Velines.....Visada vezuosi savo dukrele ir niekada nepasake-nenoriu. Visada pasimeldziam prie kapelio.

pypse pypse 01. Nov 2013, 13:03

Dėstytojas labai gražiai pasakė nuomonę, ir aš jai pritariu. Mes važiuosime rytoj

motinysteveza motinysteveza 01. Nov 2013, 12:36

man ir klausimų nekyla, vežtis, ar ne. ir labai gražiai parašyta, kodėl -"tai yra vaiko socializavimas į tradicijas, o kitas - giminės šaknų nepraradimas ir prisiminimas."

Krisliukas Krisliukas 01. Nov 2013, 11:24

vežamės vaikus į kapines..va ir vakar apsilankėme kapeliuose, uždegėm žvakutes, padėjom gėlyčių..vaikai surinko lapus 😀

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 01. Nov 2013, 08:50

Aš irgi, kai tik galiu, visuomet dukrą vežuosi į kapines. Jai labai patinka pamerkti gėles, padėti žvakutes ant močiutės kapo, padeda nurinkti lapus, sutvarkyti...