Ar leisti paūgėjusiam vaikui miegoti kartu?

Ar leisti paūgėjusiam vaikui miegoti kartu?

10. Feb 2014, 15:10 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Turbūt ne vienoje šeimoje taip būna - 4-5 metų sūnus ar dukrytė vis dar naktį atkiūtina patyliukais į tėvų lovą ir taip kartojasi beveik kas naktį. Ką daryti? Drausti ar leisti miegoti kartu?

Štai vienas iš jūsų laiškų:

Norėjau paklausti, ar gerai miegoti su vaikais. Auginu 4,5 metų sūnų. Su vyru mes išsiskyrę. Sūnus turi savo kambarį ir lovytę, užmiega joje, tačiau naktį visuomet ateina pas mane ir taip išmiegame iki ryto. Net gerai nepamenu, ar yra buvę naktų, kad vaikas nemiegotų kartu. Kai dar buvo šalia jo tėtis, sūnus visuomet taip pat atbėgdavo į mūsų lovą. Ką daryti? Ar tai labai blogai? Kalbėjau su sūnumi, jis sako, kad jam taip geriau, smagiau. Tiesiog nakti pabunda ir nesamoningai atkulniuoja pas mane. Ar taip būdinga visiems vaikams?

Pasak vaikų psichologės Indrės Pajarskaitės, tai nėra būdinga visiems vaikams. Kiekvieno vaiko miegojimo įpročiai skirtingi ir dažniausiai jie yra suformuojami pačių tėvų.

Ar gerai miegoti su kūdikiu kartu, nėra vieningos specialistų nuomonės, tačiau dauguma jų pritaria tam, kad jau vyresnis vaikas turėtų miegoti atskirai. Visgi sprendimą apie tai, kur miegos vaikutis, tėvai priima patys.

Nuo to sprendimo ir priklauso, koks įprotis susiformuos – ar miegos su tėvais, ar gebės miegoti savo lovelėje. Bet kai įprotis susiformuoja, jį pakeisti būna žymiai sunkiau.

Jūsų atveju, panašu, kad sūnus yra įpratęs miegoti kartu ir taip jis jaučiasi saugiau, todėl ir prabudęs naktį ieško vietos, kur jaustųsi saugiai.

Tačiau jau 4,5metų berniuką rekomenduočiau stengtis pratint miegoti atskirai ir kai jis ateina pas jus, tiesiog nunešti atgal į lovytę. Jei vaikas tam priešinsis, pabūti šalia jo, kol užmigs.

Kalbantis su vaiku, pasistenkite paaiškinti, kad suaugę miega atskirai nuo vaikų. Kartais miegodami su vaiku suaugę žmonės gali nesąmoningai tenkinti savo poreikius, t.y. guldyti šalia savęs vaiką, kai patys jaučiasi vieniši ar yra neramu.

Tad svarbu pabandyt suprasti ir tai – kam išties yra naudingas miegojimas su vaiku.

Kaip jūs elgiatės, kai vaikai atbėga į jūsų lovą - leidžiate pasilikti ar nunešate atgal į jo lovytę?

rainiukas rainiukas 16. Feb 2014, 01:00

nuo 2m miega su manimi, nes man patogiau, nereikia lakstyti jo uzkloti (nuolat nusikloja), o ir as pati ilgai miegojau su tevais, del to jauciausi rami, be streso, nesirgau.

zvirblislaura zvirblislaura 10. Feb 2014, 23:16

Būna įvairiai... dažniausiai atbėga sušalusi ar išsigandusi ir paprasčiausiai kai užmiega - jau miegam ir mes.. dirbtinai nesikeliam ir nenešam. Na o jei mes nemiegam - pernešam.

10. Feb 2014, 19:26

kai vyras buvo isvykes,tai vaika net migdziau pas save lovoje,nes man buvo ramiau miegoti.viena lovoje jauciau kazkokia baime.o taip kad is vakaro užmiges savoje lovoje ir kad nakty ateitu pas mus,nebuna.