Ar galima ištiesinti dantis be breketų?

Ar galima ištiesinti dantis be breketų?

03. Jan 2014, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kada pirmą kartą reikėtų kreiptis į vaikų ortodontą? Ką daryti, jei dantukai auga kreivai? Ar tik breketai padeda ištiesinti dantis?

Pasak specialistų, pirmasis vizitas pas vaikų ortodontą turėtų būti pradedant kaltis pirmajam nuolatiniam dantukui – apie šeštus metus. Pieniniai dantys pilnai pakeičiami nuolatiniais per 2-3 metus. Labai svarbu laiku pastebėti pirmuosius nuolatinius krūminius dantis. Jie dygsta už paskutinių pieninių krūminių dantų, todėl kartais supainiojami su pieniniais dantimis. Pirmiausia pasikeičia priekiniai dantys, paskutiniai pasirodo vadinamieji protiniai dantys – jau po 15-ojo gimtadienio.

Kai prasikala pirmieji nuolatiniai dantys, labai svarbu apsilankyti pas odontologą, kad atliktų įtrūkių emalyje užhermetizavimo procedūrą. Ji visiškai neskausminga ir padeda išsaugoti dantis sveikus. O ar paskui reikės dažnai lankytis odontologo kabinete, spręs pats gydytojas.

Nuolatinių dantų dygimo procesas labai svarbus dar todėl, kad tuo metu formuojasi sąkandis. Jeigu vaiko odontologas rekomenduos kreiptis į ortodontą, vadinasi, sąkandis nėra taisyklingas, tad būtinai jo paklausykite.

Ortodontinis gydymas – taisyklingo sąkandžio formavimas, breketų nešiojimas skiriamas paprastai ne jaunesniems kaip 12 metų amžiaus vaikams. Iki tol prasikala visi nuolatiniai dantys.

Jeigu kreipsitės į ortodontą laiku, daugelį dantukų problemų galima išspręsti ir be breketų, o su plokštelės pagalba.

Tad rekomenduojama jau nuo 4-5 metų amžiaus kreiptis į vaikų ortodontą, kuris numatys, ar vaiko sąkandis tasyklingas, kokios galimos dantukų problemos laukia ateityje.

Ar jūsų mokyklinukai nešioja plokštelę ar breketus? Jei taip - ar lengvai prie jų priprato?