Apie miegą ir Smėlio žmogų – vaikystės sergėtoją

Apie miegą ir Smėlio žmogų – vaikystės sergėtoją

02. Mar 2017, 09:38 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Žinome, kad miegas gyvybiškai svarbus organizmui, tačiau neaišku, kodėl sapnuojame ir kokią reikšmę turi sapnai mums atsibudus. Seniau miegas ir sapnai būdavo aiškinami mitais ir išgalvotais veikėjais. Ryškiausias ir dažniausiai literatūroje minimas su miegu susijęs mitologinis veikėjas yra Smėlio žmogus. Jo pareiga buvo vakarais užliūliuoti vaikus ir parūpinti jiems gražių sapnų.

Barstydamas stebuklingą smėlį ant miegančiųjų akių jis apsaugodavo vaikus nuo košmarų. Smėlio žmogumi buvo tikima Vakarų ir Šiaurės Europoje. Pasak skandinavų, traiškanos, kurias pabudus randame akyse, yra stebuklingo smėlio likučiai iš praėjusios nakties. Smėlio žmogaus figūra iš mitologijos po truputį perėjo į literatūrą. Dažniausiai jis – teigiamas veikėjas, dovanojantis vaikams sapnus. 

Hanso Kristiano Anderseno pasakoje „Ole Lukojė“ (daniškai Ole Lukøje – Olė Užmerktakis) lankydamas vaikus Smėlio žmogus kiekvienoje rankoje turi po skėtį. Vienas skėtis iš vidaus išmargintas paveikslėliais. Jį Smėlio žmogus išskleisdavo virš vaikų, kurie buvo geri ir jų sapnai būdavo spalvingi ir gražūs. Kitas skėtis buvo paprastas ir tamsus, tad blogai besielgiantys vaikai po juo miegodavo sunkiai ir be sapnų. Tokias istorijas tėvai pasakodavo mažiesiems bandydami juos užmigdyti vakarais, tad Smėlio žmogus kartais įgydavo gąsdinančių savybių, jei vaikai neklausydavo.

Smėlio žmogaus išvaizdos aprašymai įvairiuose šaltiniuose nesutapdavo, kartais jis būdavo žmogaus (dažniausiai berniuko, vyro) pavidalo, kartais egzistuodavo labiau kaip jėga ar dievybė.


Šį mėnesį leidykla „Nieko rimto“ išleido paveikslėlių knygą „
Smėlio žmogus“, kurioje veikia filmuko „Legendos susivienija“ (2012 m.) personažas Smėlius. Knygelės autorius ir iliustruotojas Williamas Joyce'as taip pat prodiusavo ir kūrė piešinius filmui. Leidykla yra išleidusi ir kitą autoriaus knygą – „Stebuklingos skraidančios Moriso Lesmuro knygos“.

20170302094012-79306.jpg


Knygelėje „Smėlio žmogus“ jis vadinamas tiesiog Smėlisonu Miegaliumi ir yra toks, kaip ir filme – nedidelis apvalus žmogiukas, kurį visuomet supa galybė auksinio smėlio. Knygoje Smėlisonas susiduria su rimta problema. Jo pilotuojama žvaigždė susiduria su košmarų karaliumi Tamsiumi ir nubloškiama į Žemę. Pirmą kartą Smėlius pajuntą tikrą, stingdančią baimę ir gelbėdamasis pradeda svajoti, kad viskas bus gerai ir... užmiega. Tą jis moka geriausiai. Bet Smėlio žmogaus sapnas negali tęstis be galo – Žemės vaikams reikia jo pagalbos. Smėlisonas turi vėl susigrumti ir nugalėti ne tik vaikų, bet ir savo košmarus.

Williamas Joyce'as parašė ir pats iliustravo virš 50 knygelių vaikams, pagal kelias jų JAV sukurti animaciniai serialai. W. Joyce'o sukurti veikėjai vaikams pažįstami iš filmų „Žaislų istorija“ (1995 m.) ir „Iš vabalų gyvenimo“ (1998 m.). O filmas „Legendos susivienija“ įkvėpė autorių parašyti knygų seriją „Vaikystės sergėtojai“ („Guardians of Childhood“), kurią jis šiuo metu ir rašo.

Knygos iliustracijose  – įspūdingi naktiniai dangaus skliautai su žvaigždynais ir mėnuliu. Mėlyni ir auksiniai atspalviai ramina ir migdo akis, o įsimintini paveikslėliai užtikrina gražius sapnus. Atversta knygelė siekia beveik 60 cm ir, tarsi skėtis iš H. K. Anderseno pasakos, apgaubia vaikų galvas naktiniu dangumi ir žada tokius pat nuostabius sapnus.